Luni, 1 ianuarie 2025, praznicul Tăierea-împrejur după trup a Domnului, sărbătoarea Sfântului Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, și începutul anului nou civil, Preasfințitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, înconjurat de preoții și diaconii sfântului locaș, a rostit cuvânt de învățătură, a oficiat slujba Te-Deum-ului și a binecuvântat icoana Anului omagial, care se pictează în Eparhie la fiecare început de an și se pune întreg anul spre închinarea credincioșilor.
„Iată-ne, cu ajutorul și binecuvântarea lui Dumnezeu, la început de an nou civil, când Biserica prăznuiește tăierea împrejur a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, la opt zile după Naștere și, deci, fixarea numelui s-a împlinit la tăierea împrejur, când I-au dat numele Mântuitorului Iisus, așa cum a fost numit de înger, atunci când a vestit Fecioarei Maria, cât și dreptului și bătrânului Iosif. Și apoi, împreună cu această sărbătoare, îl cinstim și pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Arhiepiscopul Cezareei Capadociei, a cărui Sfântă Liturghie se și săvârșește în această zi de mare praznic. Sfântul Vasile, un sfânt unic și, așa cum îi spune numele, e mare, deoarece a trăit o viață scurtă, doar 50 de ani, din care 10 ani a fost Arhiepiscop al Cezareei Capadociei, însă a lucrat în toate domeniile pastoral-misionare, social-filantropice, culturale, cultural-teologice, și a lucrat în 10 ani cât pentru un secol, pentru că a fost neodihnit să mângâie singurătatea celor abandonați, să vindece și să ajute suferința celor bolnavi, să dea de mâncare celor care nu aveau pâinea asigurată. El este inițiatorul filantropiei creștine în toată Biserica lui Hristos. De la el au început adevăratele lucrări și activități social-filantropice ale Bisericii, deoarece a înființat acele centre numite vasiliade, care sunt începutul și model pentru activitatea filantropică a Bisericii lui Hristos. El a liturghisit, ne-a lăsat Sfânta Liturghie, a lăsat regulile vieții monahale și a lăsat dezlegările lui, care sunt foarte severe, se citesc doar într-un anumit context și pentru persoane foarte, foarte învederat bolnave și afectate de lucrarea celui rău. Atunci se citesc dezlegările Sfântului Vasile și cu post și rugăciune multă înainte, deoarece sunt cutremurătoare. Este, propriu-zis, o luptă în dezlegări cu cel rău, ca să fie alungat și să elibereze sufletele chinuite de lucrarea lui. Dăm slavă lui Dumnezeu că în noaptea dintre ani, la ora 24,00, credincioșii au umplut Catedrala noastră ca în fiecare an de când am intrat în Catedrală, din 2003, catedrala este plină de credincioși, care vin să asiste la slujba trecerii dintre ani și să îi găsească dangătul clopotelor care anunță îngroparea anului vechi și nașterea unui nou an, să-i găsească în sfânta biserică în rugăciune. Nu doar în Catedrală, ci în toată Eparhia, în toate bisericile și mănăstirile, preoții păstori și monahii rugători au fost în rugăciune împreună cu credincioșii care au participat. Și, de altfel, în toată Patriarhia Română, pentru că este o hotărâre sinodală ca la cumpăna dintre ani să fim noi, creștinii, păstorii și credincioșii, poporul lui Dumnezeu în biserică spre a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru anul care a trecut și darurile Lui, pe care le-a revărsat peste noi și să-I cerem binecuvântarea anului care vine și să-I cerem să ne ocrotească Dumnezeu și Maica Domnului să ne însoțească cu purtarea ei de grijă și iubirea ei de mamă. Slavă lui Dumnezeu pentru toate!”
Sfânta Liturghie Arhierească
Soborul a fost alcătuit din Arhim. Dr. Casian Filip, vicar eparhial, Protos. Serafim Bilț, eclesiarh, Pr. Viorel Bud, Pr. Florin Hoban, directorul Seminarului Liceal Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Drd. Claudiu Ciascai, duhovnicul Seminarului Teologic „Sfântul Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare, Pr. Florin Bălan, Pr. Ionuț Pleș, Pr. Dr. Valeriu Vana, responsabilul Agenției „Pelerinul Creștin”, Arhid. Teodosie Bud, consilier eparhial economic, Arhid. Vlad Verdeș, inspector eparhial pentru catehizarea tineretului, Arhid. Lucian Burnar, secretar eparhial, Arhid. Dr. Nifon Motogna, consilier eparhial pentru administrarea Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” Baia Mare, Arhid. Vasile Pop, consilier eparhial pentru protocol, Arhid. Petru Vasile Bud, Diac. Alexandru Cupșinar, Diac. Ionuț Hotico, Diac. Vasile Chindriș, Diac. Vlad Ioan Bondre.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Doxologia” al Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijat de Prof. muzicolog Paula Bondre, și de Grupul Psaltic „Theologos” al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, dirijat de Florian Vois.
În timpul Sfintei Liturghii au fost citite rugăciunile de mulțumire lui Dumnezeu pentru anul care a trecut și binecuvântare anului care a sosit.
După încheierea Sfintei Liturghii, a fost oficiat un Polihroniu de mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile revărsate în anul care a trecut peste Episcopia Maramureșului și Sătmarului și peste Ierarhii ei, de binecuvântare pentru anul care a sosit deja.
Preasfințitul Părinte Episcop Iustin a sfințit icoana Anului omagial al centenarului Patriarhiei Române, pictată în Episcopia Maramureșului și Sătmarului, care se sfințește în prima zi a anului și se pune spre închinare credincioșilor pe tot parcursul anului calendaristic.
La încheierea Sfitei Liturghii, a fost declarat Anul omagial al centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor din secolul XX.
Cuvântul de învățătură
„Câtă lumină atragem din cer pe pământ și câtă facem în jur, atât de luminat va fi pământul. Cât întuneric aducem din străfundurile iadului printre noi, cât întuneric, câtă dușmănie, câtă vrajbă, câtă răutate, cât păcat, atât întuneric va fi în lume. Să ne rugăm, a zis Mântuitorul, cât aveți lumina credeți în lumină, și a spus voi sunteți lumina lumii.”
Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”