După ce ne-au demonstrat că se poate opta pentru o altfel de masă tradițională de Crăciun, Oana Maria Hosu și Adrian Daniel Hosu ne dezvăluie și câteva dintre rețetele vegane pe care le putem încerca de Revelion. Cei doi tineri băimăreni care au creat conceptul „Bucătăria Botanică” spun că e foarte simplu să pregătești masa pentru a marca intrarea în Noul An. Din experiența lor, cei care încearcă preparatele vegane sunt cuceriți iremediabil. Produsele sunt gustoase și mult mai ușoare, mai ales pentru cei care au ținut Postul Crăciunului și nu vor să treacă dintr-o dată la o alimentație bazată pe preparate din carne.
De la aperitive cu alge, la „piesa de rezistență”: supă Miso
R: După ce scăpăm de grija pregătirii mesei de Crăciun, iată că vine momentul să ne îngrijim de masa de Revelion. Pentru ce ați opta în cazul mesei de Revelion?
O. și A.H.: Când vine vorba de masa de Revelion vreau să vă spun că este la fel de simplu de pregătit și se pot face feluri de mâncare foarte gustoase și hrănitoare. De la masa de Revelion, nelipsite sunt aperitivele, ciupercile cu maioneză și bineînțeles salata de “pește” fără “pește’’ pe care eu o fac din năut, iar gustul de pește îl dau din alge.
R: Ce ați alege la principalul fel de mâncare?
O. și A.H.: Pentru că ne plac supele și ciorbele, de Revelion fac supă Miso pe care eu pur și simplu o ador. Este foarte ușor de făcut și este tare gustoasă. În maximum 30 de minute, supa este gata. Călesc ceapa, morcovii și tofu apoi adaug apa și las la fiert 15 minute. Dizolv miso în puțină apă, apoi îl torn peste supă, adaug câteva alge măcinate, tăiețeii chinezești și mai las la fiert 5 minute. Asta este tot! Simplu, rapid și delicios, merită încercată!
R: Dar la felul de bază?
O. și A.H.: La felul de bază fac lasagna cu ragu de soia. Ragu de soia este ca și un sos bolognez pe care îl fac cu legume, suc de roșii și texturat de soia.
R: Pește consumați?
O. și A.H.: Noi, fiind vegani, nu consumăm nimic de origine animală așa că nu consumăm nici pește. Gustul de pește în bucătăria vegană este dat de algele marine.
R: Putem înlocui celebrele răcituri cu un tip de preparat vegan?
O. și A.H.: Sigur că da! Cred că se poate veganiza cam orice preparate, însă să ne înțelegem, gustul nu o să fie la fel că nu are cum. Noi facem răcituri cu morcovi, ciuperci, și tofu afumat. Gelatina animală noi o înlocuim cu agar-agar care se găsește sub formă de praf și este varianta vegană la gelatina animală. Dacă fierbem supa de legume, adăugăm agar-agar, lăsăm la răcit și obținem un jeleu exact ca și cel de la răcituri.
Un desert vegan simplu de preparat și delicios
R: Ca desert ce ne-ați recomanda?
O. și A.H.: Ca desert, tortul cu cremă de vanilie și ananas este nelipsit de la noi de Revelion. Soacra mea îl făcea mereu, iar pentru soțul meu este o tradiție. Și o spun cu mâna pe inimă, oricine îl gustă nu-și dă seama că este făcut fără lapte, ouă și unt. Este foarte bun și fresh!
R: Veganii consumă sucurile acidulate?
O. și A.H: Veganii pot să consume sucuri acidulate, însă asta nu înseamnă că e ceva sănătos. Să fii vegan, adică să mănânci de post, ține de tine cât de sănătos vrei să fie. Poți să mănânci pe bază de plante și să mănânci prost adică tot timpul pâine albă, cartofi prăjiți, plăcinte, foietaje… Depinde de noi cât de atenți suntem la ceea ce alegem să mâncăm, la calitatea produselor și la cantitatea pe care o ingerăm.
Avantajele unui meniu vegan
R: Ceilalți din familie, prietenii, ce reacție au când îi serviți de sărbători cu un tip diferit de preparate față de cele cu care sunt ei obișnuiți în perioada sărbătorilor de iarnă?
O. și A.H.: Cunoscuții sunt tare curioși și rămân mereu impresionați de ceea ce facem și de gusturile mâncărilor noastre, dar depinde mult de percepția fiecăruia. Pot eu să fac oricât de bun dacă mâncarea bună pentru tine înseamnă carne sau gustul acesteia. Însă cine vine la noi știe cum mâncăm noi și ce găsesc aici.
R: Care ar fi avantajele unui astfel de meniu vegan?
O. și A.H.: Eu pot să vă spun din punctul meu de vedere. O alimentație pe bază de plante are doar beneficii. Dacă știi cum să te organizezi și dacă știi la ce să fii atent credeți-mă pe cuvânt că nu vă lipsește nimic. Pentru noi să fim vegani înseamnă mâncare simplă, un singur fel de mâncare la o masă, alimente integrale, leguminoase și cât mai multe crudități.
R: Mai au sărbătorile farmecul din copilărie, în contextul în care, de exemplu renunțați la o parte din tradiționalele bucate?
O. și A.H.: Sărbătorile au același farmec chiar dacă noi am hotărât să nu mai consumăm alimente de origine animală. Pentru noi, sărbători înseamnă împreună, timp de calitate alături de familie și prieteni și mâncare simplă și hrănitoare.
R: Pentru anul viitor vă doriți să cuceriți și mai mulți adepți ai alimentației vegane? Ce le transmiteți pasionaților de produse vegane?
O. și A.H.: Pagina noastră am creat-o ca un ajutor și un sprijin pentru cei interesați de o alimentație pe bază de plante. Îmi doresc să fie cât mai multă lume interesată de o alimentație în primul rând sănătoasă pentru că sănătatea noastră are mare legătură cu ceea ce mâncăm. Noi suntem vegani de aproape 4 ani și se poate!