De departe noi zânim: din Maramureș, în Franța și Monaco

0
36

La inițiativa Asociației “Vasile Tomoiagă”, în Franța și Principatul Monaco a avut loc în această lună o serie de evenimente ce au scos în lumină frumusețea colindelor și a folclorului maramureșean.
Amalia Ioana Moldovan și Grupul Voia Bună, tinerii artiști ce unesc prin cântec Maramureșul din dreapta și din stânga Tisei, două perechi de frați – din Bârsana și Slatina – cu rădăcini comune, aceeași limbă și ducând cu ei tradițiile Maramureșului Istoric, au fost protagoniștii turneului intitulat “De departe noi zânim”.
Turneul face parte din Proiectul de promovare a României în Franța prin Maramureșul Istoric, inițiat în urmă cu mai bine de un deceniu de Asociația “Vasile Tomoiagǎ” și coordonat de Vasile Tomoiagă (campion mondial și vicecampion olimpic la canotaj, cetățean de onoare al Maramureșului) și dr. Anuța Pop (manager cultural, doctor în folclor și specialist în relații internaționale). Programul a fost unul intens, cuprinzând concerte în Marsilia, Nisa, Monaco și Lyon. Concertele au fost prezentate (în franceză și română) de dr. Anuța Pop.
Prin intermediul acestui turneu, colindele maramureșene au răsunat, poate pentru prima dată, și la Monaco. Într-un loc al lumii atât de plin de farmec, Amalia Ioana Moldovan și Grupul Voia Bună au arătat că tradiția are farmecul ei. Concertul s-a bucurat de prezența consulului onorific al României la Monaco, Constantin Turchină, care a apreciat proiectul de promovare a imaginii României prin Maramureș, din care acest turneu face parte, și i-a felicitat pe artiști pentru emoția transmisă și pentru calitatea actului artistic.
Concertul de la Lyon a încheiat turneul ”De departe noi zânim”. Alături de români veniți din întreaga regiune la întâlnirea cu maramureșenii, la evenimentul ce a avut loc la Biserica Sfânta Eugenia a fost prezent și consulul general al României la Lyon, Oleg Ungureanu. Prin colind, prin grai, prin port, prin instrumentele tradiționale, Amalia Ioana Moldovan și Grupul Voia Bună au arătat românilor și francezilor, deopotrivă, o mostră din ceea ce înseamnă sărbătorile de iarnă ale Maramureșului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.