Idei vegane pentru masa de Crăciun, de la Oana și Adrian Hosu

0
65

Oana Maria Hosu și Adrian Daniel Hosu au renunțat în urmă cu aproximativ 4 ani la produsele de origine animală. Acum sunt vegani, iar preparatele lor sunt delicioase. Nu vor renunța la produsele vegane nici măcar de sărbători pentru că deja e o normalitate să aibă un altfel de meniu față de cum sunt obișnuiți în general românii. Așa că, Oana și Adrian se vor întrece și în acest an în prepararea unor bucate vegane care îți lasă gura apă. Cei doi tineri băimăreni care au creat conceptul „Bucătăria Botanică” au venit și cu câteva idei pentru masa de Crăciun în cazul celor care doresc să testeze preparatele vegane.

“La masa de Crăciun avem doar alimente pe bază de plante”

R: Cu toții suntem obișnuiți să asociem sărbătoarea Crăciunului și cu masa tradițională pentru această sărbătoare. Cum e să treci de la masa tradițională de Crăciun, cu preparate din carne, în principal la o alimentație vegană?
O.M.H. și A.D. H: Pentru noi, trecerea de la o alimentație omnivoră la una pe bază de plante a fost ușoară pentru că a fost din dorința noastră. Masa de Crăciun pentru noi este una plină de bunătăți, bazată doar pe plante, însă vestea bună este că nu ne lipsește nimic. De la răcituri la salata ,,beouf’’, sărmălute, până la cozonaci și alte bunătăți specifice Crăciunului sunt toate prezente în varianta vegană/de post. Pentru noi, acesta este al treilea an în care la masa de Crăciun avem doar alimente pe bază de plante. Întotdeauna lumea este sceptică atunci când vine vorba de mesele de sărbătoare mai ales când aud cuvântul vegan, adică nimic de origine animală, însă multe mituri se destramă după ce aceștia gustă. Și apropiații noștri au fost sceptici la început, dar s-au convins după ce au gustat și după ce au văzut că se pot reproduce orice preparate tradiționale în varianta vegană.
R: E mai ușor sau mai dificil să pregătești pentru Crăciun o masă cu preparate vegane?
O.M.H. și A.D. H.: În general să gătești pe bază de plante este mai ușor și mai rapid, depinde întotdeauna de complexitatea preparatului.
R: Cum arată un meniu pentru masa de Crăciun?
O.M.H. și A.D. H.: De la masa de Crăciun nu lipsește nimic. De la aperitive până la feluri de bază, toate sunt prezente pe masa noastră. Acum de Crăciun am hotărât să pregătesc miniaperitive cu spanac, humus roz (cu sfeclă), vinete cu maioneză, salată ,,boeuf’’, supă cu tăiței, fripturică de soia, toate în varianta vegană.

Propuneri de preparate vegane

R: Ce propuneți ca aperitive?
O.M.H. și A.D. H.: Pentru aperitive sunt multe exemple și probabil cele mai comune sunt chifteluțele, șnițelele, brânzeturile care din fericire se pot face în casă, dar sunt și multe alternative pe piață. Important este să citim eticheta și să alegem ce e mai bun pentru noi. Eu prefer să le gătesc în casă. Chifteluțele le fac din năut, linte, quinoa sau fasole roșie, șnițelele le fac din soia, ciuperci sau făină de năut, iar brânzeturile de cele mai multe ori le cumpăr. Știm că pe lângă clasicele platouri, pe masa de Crăciun nu lipsește salata ,,boeuf’’ pe care noi o facem doar cu legume și cu maioneză vegetală (din lapte de soia și ulei de floarea-soarelui) și vinetele cu maioneză. Pentru cei interesați de o alimentație pe bază de plante sau pentru cei curioși, pot să vadă toate acestea pe pagina noastră de Instagram, facebook, tiktok, youtube, unde pe lângă că văd cum se fac au și rețeta cu tot ce au nevoie.
R: Să trecem acum la felul principal de mâncare. Care ar fi recomandările voastre?
O.M.H.: Pentru mine, Crăciunul înseamnă, pe lângă aperitive, salata ,,boeuf’’ și vinetele cu maioneză, neapărat supa cu tăieței pe care eu o fac într-un mod foarte simplu. Fierb morcovii, adaug cubul magic din legume pe care îl fac întotdeauna în casă (se găsește și în comerț, diferența o face mereu citirea etichetei unde ar fi indicat să nu cumpărăm cuburi magice cu ulei de palmier și multă sare), adaug fideaua fără ou, dreg de sare, pun piper, pătrunjel proaspăt și gata, în maximum 20 de minute supica e gata.
R: La felul al doilea, ce propuneri aveți?
O.M.H.: Pe lângă supă, la felul de bază era nelipsit piureul din cartofi pe care îl pregătesc cu lapte de soia fără zahăr adăugat și friptura, pe care eu o pregătesc din soia care este un deliciu, pe care o servim cu murături, pe cât posibil puse doar cu sare care sunt un adevărat beneficiu pentru sănătatea intestinului nostru.
R: Iar ca desert?
O.M.H.: La desert eu propun tiramisu, este foarte bun, iar rețeta noastră este foarte ușor de făcut și se potrivește chiar și celor începători în bucătărie. Nu ai cum să dai greș. Pișcoturile le cumpăr (se găsesc în magazinele naturiste) pe care le însiropez cu cafea diluată cu puțină apă. Fac o budincă din lapte de soia cu amidon de porumb, zahăr, esență de vanilie și puțin turmeric pentru culoare pe care o las la răcit complet, iar apoi o amestec cu frișcă vegană, bătută în prealabil. După ce îl asamblez îl dau la frigider până a doua zi, iar înainte de a-l servi îl decorez cu cacao.
R: Include alimentația vegană de Crăciun și nelipsiții cozonaci? Sau îi tăiați de pe listă?
O.M.H.: Cozonaci? Cum să nu? Sunt prezenți și ei bineînțeles. Noi îi alternăm de sărbători. De Crăciun îi facem pe cei clasici cu nucă, în varianta vegană / de post sunt pufoși și lejeri, nu știu cum să vă explic, dar sunt foarte buni! De Revelion de obicei facem babka, care este tot un cozonac însă împletit, iar noi îl facem cu dulceață de afine de pădure sau cu dulceață de prune, scorțișoară și rom pe care le avem în cămară, pregătite tot de noi. Sunt foarte, foarte bune ambele variante de cozonaci, iar cei interesați găsesc rețetele pe pagina noastră, Bucătăria Botanică.

„Depinde de noi cât de atenți suntem la ceea ce alegem să mâncăm”

R: La colindat mergeți? Bănuiesc că e mai dificil să și serviți ceva atunci când optați să vă luați în serios rolul de musafiri…
O.M.H.: La colindat mergem și nu ne este dificil pentru că toți apropiații noștri știu deja, sunt aproape 4 ani de când mâncăm pe bază de plante și lumea s-a obișnuit cu noi. Pentru noi sărbătorile nu înseamnă neapărat mâncare și stat la masă, sărbătorile înseamnă împreună, socializare și timp de calitate alături de cei dragi!
R: Ce le-ați transmite celor care vor să încerce varianta alimentației vegane, de Crăciun?
O.M.H.: Sunt puține șanse ca cineva să adopte acest stil de viață chiar de Crăciun. Însă dacă totuși este cineva care își dorește acest lucru sau măcar să pună pe masă preparate diferite de cele tradiționale vă spun că se poate, și ce am văzut din experiența noastră este că lumea în general este curioasă și deschisă să încerce. Cunoscuții noștri gustă din toate pentru că sunt curioși și rămân mereu surprinși de bunătatea preparatelor noastre.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.