Peste 30 de cazuri noi de trichineloză, înregistrate anul trecut

0
8

În pragul sărbătorilor de iarnă, oficialii Direcției de Sănătate Publică Maramureș vin cu o serie de recomandări, pentru a evita îmbolnăvirea cu trichineloză. De altfel, la nivel național, anul trecut s-au raportat 31 de cazuri noi de îmbolnăvire cu trichineloză, numărul fiind în creștere față de anul anterior. Cele mai multe îmbolnăviri au avut loc în luna ianuarie, după consumul de alimente (infestate) din perioada sărbătorilor de iarnă.
“Oamenii se îmbolnăvesc de trichineloză prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită sau produse din carne care conțin larve ale acestor viermi paraziți. Cel mai frecvent, carnea infestată cu larve de Trichinella spp provine de la animale precum: porc, cal, nutrie sau vânat (mistreț, urs). Trichineloza nu se transmite de la om la om. O persoană bolnavă nu transmite boala și nu te poți infecta de la o persoană bolnavă”, explică reprezentanții instituției.
Astfel, în țara noastră, cel mai mare risc de infectare este prin consumul de carne de la porcii crescuți în gospodărie, deoarece aceștia, nefiind vânduți prin comerț cu amănuntul, nu sunt supuși inspecției veterinare, respectiv nu se trimit probe pentru testare de la animalele sacrificate.
„Persoanele care consumă carne crudă sau gătită insuficient sunt la risc de trichineloză. Chiar și consumul unei cantități mici de carne crudă, cum ar fi gustatul preparatelor din carne pe parcursul prelucrării, poate să pună persoanele la risc. Cârnații, șunca de casă care conțin carne infestată pot determina cazuri de trichineloză. Procedeele de sărare, afumare sau uscare a cărnii nu distrug larvele de Trichinella spp”, spun oficialii DSP Maramureș.
Printre altele, maramureșenii trebuie să facă analiza cărnii de porc, dar și să evite gustarea preparatelor cu carne crudă, până când carnea nu este complet gătită.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.