În Baia Borșa, Râul Cisla nu-și mai revine!

0
276

Spre deosebire de alte ape din Maramureș care dau semne mici de viață, cum e Săsarul nostru și al băisprienilor, chiar populat cu pește, pe care începi să vezi rațe sălbatice, avem râuri în Maramureș care au decedat, le putem cânta liniștiți prohodul. În inima munților Maramureșului, acolo de unde alte ape au viață, pește, Cisla sau Țâșla, din Baia Borșa, face notă aparte.

Indiferent în ce moment al anului cauți să vezi Cisla, vezi o apă moartă. Toamna târziu, în noiembrie, la ultima vizită, Cisla era un fir galben, cu malurile pline de gunoaie, ba cu gunoi și material de construcții aduse recent. În afară de poluarea de la minele din munți, Cisla mai primea ape uzate de la iazuri și halde de pe traseu. Vă reamintim accidentul ecologic de la inundațiile din 2008, când unul din iazuri s-a rupt și pe Cisla curgea nămol cenușiu. Culmea, chiar după eveniment, autorită­țile au declarat Cisla… curată!

„Ministerul Mediului susține că nu mai există risc de poluare a râului Cisla, afluent al Vișeului. În urma viiturii, o cantitate mare de steril și alte metale grele s-au deversat din iazul Colbu II în iazul Colbu I, însă pericolul de poluare pe râul Cisla a dispărut – au anunțat specialiștii Autorității Naționale Apele Române” – citați de NewsIn.
„Specialiștii Apelor Române au recoltat probe de apă în fiecare oră de pe râul Cisla în aval de iazuri, precum și de pe râul Vișeu și Tisa. Probele analizate se încadrează în limitele normale de calitate” – se preciza atunci în comunicatul emis de Ministerul Mediului.
Ei bine, sunt 16 ani de-atunci și Cisla tot nu se încadrează în standarde, a rămas un râu mort… nu de-atunci, ci de la începerea activită­ților miniere masive. Și nu e singurul râu în această situație, la fel este și vecinul său Novăț, din cauze similare, cu observația că acesta nu se varsă în Vișeu și Tisa direct, ci mai poluează și Vaserul. Baicu e alt râu pe care s-au deversat ape de mină și își revine greu, iar mai nou, cu microhidrocentrală și cu secete prelungite, șansele sunt minime.
Și nu trebuie să ne uităm atât de departe. Văile Usturoiu, Nistru și Băița din apropierea Băii Mari sunt la rândul lor decedate. Anul acesta, vă reamintim, din cauza secetei, râul Săsar s-a oprit efectiv din curgere, a fost secat. Dar nu murise. Seceta cu poluare a dat însă lovituri fatale Cislei, Novățului, Văii Usturoiu, Băiței.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.