Cele două foste directoare ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (DGASPC), Alina Angela Coste-Mădăras şi Rozalia Dorina Curteanu, au fost trimise în judecată în scandalul legat de „azilele groazei”.
Fosta conducere a DGASPC Maramureş, trimisă în judecată pentru corupţie
Cele două directoare sunt acuzate că au dat aproape un milion de lei unei asociații, pentru servicii destinate persoanelor cu dizabilități, deși știau că serviciile nu au fost prestate. Practic, DGASPC Maramureş a contractat cazarea cu o asociaţie din Mureş în cazul a 26 de persoane cu dizabilităţi. Persoanele în cauză au fost duse într-un spaţiu impropriu, ulterior înregistrându-se decesul în cazul a 2 persoane.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, Biroul teritorial Baia Mare, din cadrul Serviciul teritorial Cluj, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatelor Coste-Mădăras Alina-Angela, la data faptei director general al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu asimilată infracțiunilor de corupție în formă continuată și Curteanu Dorina-Rozalia, la data faptei director general adjunct al DGASPC Maramureș, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu asimilată infracţiunilor de corupţie în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că, în perioada martie-octombrie 2022, inculpata Alina-Angela Coste-Mădăras, cu sprijinul material şi moral al inculpatei Dorina-Rozalia Curteanu, ar fi aprobat la plată şi plătit, în mod nelegal, suma de 932.207 lei, în favoarea unei asociații, pentru servicii sociale destinate unor persoane cu dizabilități, deși cunoştea că serviciile nu au fost prestate conform angajamentului legal și cu respectarea standardelor minime obligatorii de îngrijire a persoanelor vizate.
„În concret, în contextul modificărilor legislative din anul 2021 care au impus reorganizarea centrelor rezidenţiale publice sau private, conducerea DGASPC Maramureş a încercat să gestioneze situaţia celor mai dificile cazuri de persoane cu dizabilităţi aflate în custodia sa. Astfel, au fost contractate serviciile unei asociații private din județul Mureș care ar fi preluat în îngrijire 26-25-24 de persoane (numărul acestora variind în timp). În realitate, persoanele respective ar fi ajuns în altă locație decât cea prevăzută în contractul de prestări servicii și care nu avea licență de funcționare, nu deţinea nici alte autorizaţii prevăzute de lege (sanitară, de securitate la incendii), spaţiile interioare şi exterioare nu erau sigure, locația neîndeplinind standardele minime pentru îngrijirea și asistența persoanelor cu dizabilităţi. De altfel, cu ocazia unor controale desfășurate de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Mureş în cursul lunii iunie și august 2022, la centrul respectiv s-au constatat grave carenţe”, transmite DNA.
Prin urmare, conducerii DGASPC Maramureş i s-a solicitat găsirea în regim de urgenţă a unor soluţii pentru transferul beneficiarilor într-un centru social care funcţionează legal şi efectuarea de demersuri pentru recuperarea sumelor acordate necuvenit. Mai mult, pe fondul neîndeplinirii standardelor minime de calitate ale locaţiei în care funcţiona ilegal centrul, respectiv a personalului insuficient şi necalificat, două dintre persoane au suferit vătămări corporale grave care în final, au condus la deces.
„Cu toate acestea, inculpata Coste-Mădăras Alina-Angela, cu sprijinul celeilalte inculpate, ar fi dispus plata integrală a seviciilor sociale, deşi cunoştea că acestea nu au fost prestate conform angajamentelor legale. În acest mod, ar fi fost cauzată o pagubă în dauna Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Maramureş în valoare de 932.207 lei”, mai arată DNA.
În vederea recuperării prejudiciului, față ce cele două inculpate s-au dispus măsuri asigurătorii. Potrivit Mediafax, dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Maramureș cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii instituite în cauză. Asociația cu care s-a încheiat contractul este „Re-Min”. Este vorba despre aceeași asociație care a gestionat „Căsuţa Lu’ Min” din Bărdeşti, județul Mureș. Azilul din Bărdeşti a stârnit groază, furie şi demisii, când a fost identificată situația de acolo, în iulie 2023. Condiţiile la care erau supuse victimele erau unele de groază. Persoanele erau cazate printre grămezi de moloz, pe saltele murdare, iar cei mai mulţi nu puteau vorbi sau să se mişte. Erau private de hrană, lumină şi apă, încuiate în încăperi de doi – trei metri pătraţi, fără sursă de lumină.
Alina Coste-Mădăras a fost director al DGASPC Maramureş, timp de 10 ani, fiind numită la conducerea instituţiei în 2014, în mandatul preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. Dorina Curteanu a ajuns director adjunct în 2015.