O lansare de carte cu multă emoţie, într-o atmosferă destinsă, fără aceleaşi discursuri încadrate într-un şablon rigid, acesta a fost evenimentul organizat la Biblioteca Judeţeană “Petre Dulfu” din Baia Mare, în care Valeria Bilţ a adus în faţa cititorilor noul său volum, “Blestemat a fi oricare”, apărut la Editura Actaeon Books, Baia Mare, 2024.
În acest cadru, atât autoarea, cât şi ceilalţi participanţi au îndrăznit să îşi deschidă sufletul, să vorbească despre rănile ascunse în interior, a fost un eveniment-confesiune, căci nu e deloc uşor să îţi expui durerile pe care ceilalţi nici nu le pot bănui. De altfel, cartea scrisă de Valeria Bilţ este chiar o încercare de “vindecare prin scris”.
Este o carte “fântână”, spune managerul revistei de cultură “Nord Literar”, Dana Gagniuc-Buzura despre romanul Valeriei Bilţ care a adunat deja câteva premii şi care a avut succes şi în rândul pasionaţilor de lectură.
“Primul tiraj s-a epuizat în 3 luni. Şi la Cărtureşti, în 3 luni s-au vândut 74 de exemplare. Este un roman care circulă, bine primit de public, premiat în ultima vreme şi care e bine să ajungă la cât mai mulţi oameni. Dincolo de povestea de viaţă este un roman care are toate şansele să devină un bestseller şi într-o anumită măsură a şi ajuns”, a punctat editorul şi criticul literar, prof. dr. Daniela Sitar-Tăut.
De altfel, moderatorul evenimentului, Dana Gagniuc-Buzura, a remarcat că lectura acestui volum te incită, te provoacă. “Este o carte fântână pentru că lectura ei te provoacă, te scufundă în adânc şi te scoate la lumină diferit”.
Pe de altă parte, managerul revistei “Nord Literar” a evidenţiat că unele fragmente din carte sunt redate cu mult talent, încât se pretează în a se transforma chiar în ecranizări cinematografice.
“Această carte şi-a început călătoria terestră încă din vara acestui an când a apărut. Orice carte înainte de a-şi săvârşi această călătorie terestră face o călătorie prin interiorul sufletului autorului. Această carte adunată din fărâmele de suflet, din sufletul făcut ţăndări refăcut, renăscut al autoarei timp de 21 de ani. O parte din scenele din carte le-am văzut din perspectiva omului pasionat de cinematografie. Sunt câteva secvenţe care se pretează la nişte ecranizări, realizate de regizori latini sau sud-americani”, a precizat Dana Gagniuc-Buzura.
Făcând referire la romanul scriitoarei Valeria Bilţ, prof. dr. Delia Muntean subliniază că “avem de-a face cu un roman al mamei şi al fiului. Autoarea prelungeşte în acest fel relaţia biologică, prelungeşte spiritual, simbolic, dincolo de existenţa propriu-zisă a fiului, atribuindu-i conotaţii spirituale încărcate de mitologia pe care şi-au clădit-o împreună în cei aproape 20 de ani în care au vieţuit împreună. Cartea nu se adresează doar intelectului, ci şi afectivităţii, are un dramatism, durerea imposibil de vindecat a mamei transformă acest roman într-un spaţiu al jelaniei şi trădează incapacitatea mamei de a se trăi pe sine”.
La rândul său, prof. dr. Daniela Sitar-Tăut afirmă că “romanul conţine ideile din cel anterior, “Ubi bene? Ubi patria?” care este un roman al emigrării. Bine ancorată în actualitate, Valeria Bilţ este hăruită nu numai cu harul zicerii, ci şi cu cel al implicării lectorului în demersul discursiv, empatizându-l”.
Scriitoarea Valeria Bilţ a dezvăluit că, pe scurt, povestea de la care a pornit romanul este următoarea: “copilul pe care l-am crescut singură l-am pierdut într-un accident de maşină la câteva zile după bacalaureat. Cartea spune mult mai multe”. “Romanul acesta iniţial nu a fost conceput ca un roman. Nu ştiu când a devenit o carte, când s-a iţit ideea scrierii unei cărţi. Eu cred că m-am salvat cu adevărat prin scris. Toată viaţa mea am scris. În momentele mele de cumpănă, în momentele de bucurie, am avut o obişnuinţă de a scrie când eram plictisită, supărată, când mă simţeam abandonată, nefericită, neiubită”, a adăugat Valeria Bilţ. Îndemnul este unul de a lectura acest roman născut din suferinţa eliberată prin scris.