În 12 noiembrie, în Salonul Artelor al Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” din Baia Mare a avut loc vernisajul-eveniment al expoziției personale de artă fotografică ”Moștenirea Vie: Noile Comori ale Patrimoniului Mondial UNESCO din România” a artistului fotograf Tudorel ILIE. Expoziția poate fi admirată până în 22 noiembrie.
În cadrul evenimentului s-a accentuat încă o dată necesitatea de a ne păstra identitatea culturală. S-a vorbit despre Monumentele UNESCO din Maramureș și s-au prezentat cele mai noi obiective înscrise în 2023 și 2024 pe Lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O. din România, adică: Transhumanța (2023), Ansamblul Monumental de la Târgu Jiu (2024) și Frontierele Imperiului Roman – Dacia (2024). Și Ziua Națională a Tezaurului Uman Viu din România a fost sărbătorită în cadrul acestui eveniment, deoarece Programul „Tezaure Umane Vii” a pornit ca o inițiativă a U.N.E.S.C.O. în anul 2009.
„Obiectivul expoziției este să facă cunoscute publicului larg valorile recunoscute pe plan mondial ale patrimoniului tangibil, intangibil și natural ale României înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial U.N.E.S.C.O. din România, precum și nevoia stringentă de a le proteja și a le lăsa moștenire generațiilor viitoare” – a afirmat artistul fotograf, Tudorel Ilie.
Prezența a fost una numeroasă și diversă: de la membrii Comitetului de Organizare Patrimoniul UNESCO Maramureș, Tezaure Umane Vii, meșteri populari, horitoare până la studenți și pasionați de tradițiile românești. De asemenea, o notă aparte a fost dată de prezența Asociației culturale „Omnis Barbaria”.