Fermierii care vor să-și vândă produsele din producția proprie, indiferent dacă e vorba de fructe sau legume, vor fi obligați să se înregistreze la Direcția Sanitar-Veterinară.
Proiectul a fost publicat de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. Potrivit acestuia, micii fermieri care vând peste 800 de kilograme pe an, din producția proprie, vor fi obligați să devină persoane juridice. Pentru agricultorii din această categorie, lucrurile vor fi mai complicate, sunt de părere ei.
“Obligă la autorizare, obligă la înființarea unei firme pentru a accesa programul. Practic, micilor fermieri li se îngrădește accesul la programele de subvenționare a agriculturii, se mărește birocrația. Facilități fiscale există pentru persoane juridice în agricultură, din punct de vedere al unui fermier mediu mi se pare obligatoriu să fii autorizat în acest sens”, e de părere un producător local.
După ce se vor înscrie la Direcția Sanitar-Veterinară, legumicultorii vor fi verificați periodic. În mod special, cei care fac murături și dulceață.
“Trebuie să avem un spațiu special amenajat, să folosim doar produse din ferma proprie sau într-un anumit procent putem să le și cumpărăm, însă trebuie certificate. Se pare că pentru o parte dintre producătorii agricoli este încă o cerință în plus” – spun și cei din Sindicatul legumicultorilor.
“Pentru o bună parte din producători înseamnă încetarea activității, pentru ceilalți va însemna o complicare foarte mare a activității și a existenței lor. Prin urmare, vor crește importurile, producția internă va scădea, iar românii vor fi obligați să mănânce orice altceva decât produs românesc” – este de părere un alt producător de fructe.
De asemenea, producătorii care vând în fața curților vor trebui să aibă echipamente de protecție alimentară și să dețină un document prin care să dovedească faptul că nu au boli care pot fi transmise prin alimente.