Programul REpowerEU face parte din politica energetică din planurile de redresare și reziliență ale țărilor UE și vine în ajutorul gospodăriilor vulnerabile pentru: a îmbunătăți eficiența energetică și pentru a reduce costurile cu energia prin reabilitarea locuințelor și instalarea de panouri solare.
Beneficiari finali ai finanțării sunt doar consumatorii vulnerabili. Aceștia sunt definiți ca „persoana singură/familia care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minime, care îndeplinește condițiile prevăzute în Legea nr. 226/16.09.2021 privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorul vulnerabil de energie și care se regăsește pe lista persoanelor vulnerabile, preluată de la Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate POAD din cadrul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene”.
Pentru ce se acordă finanțare?
• pentru reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii prin: izolarea termică a peretelui exterior și a fațadei, inclusiv lucrări de finisare; lucrări de înlocuire a tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie termoizolantă, incluzând ferestre și uși; izolarea termică a acoperișului/ planșeului – 14.000 euro.
• pentru instalarea sistemelor fotovoltaice de generare a energiei electrice, cu o capacitate netă de cel puțin 3kW, pentru consum propriu, care sunt conectate la rețeaua națională de distribuție – 5.000 euro.
• pentru realizarea raportului de expertiză tehnică a clădirii – 700 euro; a raportului de audit energetic – 300 Euro; întocmirea certificatelor de performanță energetică inițial și final – câte 100 euro.
Valoarea nerambursabilă aferentă unui proiect care conține o singură clădire rezidențială este de 20.200 euro, constituită din cumulul voucherelor acordate (sumă fixă) pentru activitățile eligibile menționate.
Etapa de depunere a proiectelor: între 2 decembrie 2024 și 3 februarie 2025.
UAT-urile din Maramureș mediatizează programul, sperând la un număr cât mai mare de beneficiari.
Cetățenii din Fărcașa, spre exemplu, pot obține informații suplimentare de la Primăria comunei Fărcașa, persoană de contact: Flavius Nicoară. Și Primăria comunei Șișești anunță deschiderea înscrierii în programul REPowerEU 2024.