În Baia Mare • A XV-a ediție a manifestării „Să nu uităm valorile”, plină de emoție

0
828

Evenimentul organizat de fostul om de afaceri Mircea Șuteu, “Să nu uităm valorile” a ajuns la a XV-a ediție și a reunit numeroși participanți, atât din Maramureș, cât și din județele vecine sau din străinătate. 
Oamenii care și-au pus amprenta la dezvoltarea Maramureșului s-au reunit ieri, la Casa Crișan din Baia Mare, pentru a depăna amintiri, dar și pentru a nu da uitării adevăratele valori. Momentul a fost cu atât mai încărcat de emoție, cu cât s-ar putea ca aceasta să fie ultima ediție a manifestării.
„Serbăm a XV-a ediție a Societății Culturale «Să nu uităm valorile». Am început-o în anul 2004, iar în perioada pandemiei am întrerupt-o. Ideea mea a fost să reunesc acești oameni, care au construit această societate pe suprafața județului și care și-au găsit menirea în valori materiale și spirituale și pe care toată lumea le-a uitat. I-am cunoscut în calitate de lucrător la Ministerul de Finanțe, Direcția Controlului de Stat. Sunt oameni deosebiți profesional, de caracter, de ținută, care au condus economic, social societatea românească. Am sperat ca ceea ce am făcut eu în 2004 să fie preluată de către autoritățile statului și să continue ei și să o sprijine. Eu am ajuns la 80 de ani și sunt puțin obosit în a mai organiza. Nu vreau să spun că aceasta va fi ultima ediție, dar am făcut de data aceasta o invitație la mulți prieteni de-ai mei, oameni de valoare, în topul firmelor din județ. Probabil că unul, doi sau mai mulți vor continua ceea ce eu am început.
Sunt două linii, una ascendentă că manifestarea a luat amploare și una de coborâre, pentru cei ce s-au înălțat la ceruri. Din cele 75 de personalități care au participat în 2004, 35 s-au înălțat la ceruri și rămân doar în amintirea noastră.
Pentru omul care s-a implicat în viața socială, culturală, economică a județului, pentru acești oameni și pentru familiilor, acest eveniment este unul important. Generației ce vine vreau să-i transmit această dorință: “Recunoștința, spune un proverb german, este o floare rară”. Pe Câmpia Românească este tot mai rară. Transmit celor mai tineri și celor foarte tineri unitatea de acțiune, de gândire, de simțire sufletească. Este o primă condiție pentru păstrarea neamului românesc”, a declarat Mircea Șuteu, organizatorul evenimentului.
Pentru cei prezenți, momentul a fost unul încărcat de emoția revederii. Manifestarea este unică prin faptul că aduce la un loc oameni de valoare din diverse domenii de activitate.
“În rândul activităților ce se desfășoară în Maramureș, în ideea de a contura locul și rolul personalităților în viața generală, economico-socială, spirituală a noastră, se situează la loc de mare prestigiu evenimentele pe care le-a inițiat omul de afaceri și omul de suflet, Mircea Șuteu, care a fost implicat în foarte multe activități în decursul timpului. Probabil a simțit un fior interior aparte pentru aceste manifestări care sunt unicat, în sensul că ideea aceasta este nouă și scoasă în perimetrul instituțional. De regulă valorile locale sunt apreciate mai rar sau nu sunt apreciate. Se constituie sectorial și sunt premiați oamenii de afaceri, medicii, poeții, scriitorii. Dar așa, într-o atmosferă în care să se adune oameni, mai ales seniori, din generații vârstnice și să fie luați în seamă și așezați unul lângă celălalt și să-și mai aducă aminte de vremurile în care ei împreună au construit acest județ, în perioade de maximă înflorire a sa, este deosebit”, a declarat Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene “Petre Dulfu” Baia Mare.
“Este un eveniment emoționant în primul rând, pentru că suntem deja la vârsta în care facem bilanțul vieții și faptul că ne întâlnim toți cei care am colaborat este emoționant, plăcut. Anii își pun amprenta, dar sufletele sunt tinere. Am lucrat în administrație, dar și în industrie, pentru că de meserie sunt inginer chimist. Am lucrat la fabrica de medicamente din Vișeu. S-a făcut morfină, medicamente de uz uman și veterinar. Am trecut la administrație, probabil că la solicitare, dar a fost o experiență de viață. Am trecut într-un domeniu administrativ unde trebuie să începi cu codul civil al lui Cuza și să-l adaptezi situației și pe urmă am trecut pe domeniul chimiei sanitare, la Direcția de Sănătate Publică. Am ținut sub control apa și alimentele din teritoriul Vișeului. Tinerilor aș vrea să le transmit să facă ce vor cu adevărat, dar ceea ce le place, pentru că, dacă nu le place, nu vor avea nici satisfacții. Să fie perseverenți și să iubească viața, să facă ce vor”, a declarat Aurelia Tecușanu, fost primar al Vișeului și Sighet și fost director de fabrică de medicamente.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.