Ministerul Educației a lansat, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului referitor la aprobarea Normelor metodologice privind cheltuielile cu organizarea și desfășurarea olimpiadelor, a concursurilor școlare, extrașcolare și extracurriculare, a taberelor de profil, a simpozioanelor și a altor activități specifice, precum și cuantumul stimulentelor financiare acordate elevilor, profesorilor care i-au pregătit și unităților de învățământ de proveniență a participanților.
Proiectul de hotărâre reglementează creșterea cuantumului acordat pentru cazarea și masa elevilor, respectiv a profesorilor însoțitori la competițiile școlare din țară până la 200 de lei/zi/elev sau profesor însoțitor, pentru a veni în sprijinul celor care se dedică promovării excelenței, astfel încât aceștia să beneficieze de condiții optime pentru ca performanța lor să atingă nivelul maxim.
La nivel mondial (categoria I), elevii care obțin premiul I cu punctaj absolut vor primi „20.000 de lei”, iar cei care obțin medalie de aur „15.000 de lei”. Medaliile de argint și bronz sunt recompensate, de asemenea, cu „12.500 de lei” și respectiv „10.000 de lei”. Mențiunile la acest nivel vor fi premiate cu „6.000 de lei”, sume de altfel prevăzute în hotărârea de guvern (HG) aplicabilă în prezent.
Pentru competițiile desfășurate la nivel european sau regional (categoria a II-a), premiile prevăzute sunt mărite. Premiul I cu punctaj absolut valorează „10.000 de lei”, în timp ce o medalie de aur este recompensată cu „7.500 de lei”. Medaliile de argint și bronz sunt evaluate la „6.000 de lei” și „5.000 de lei”, iar mențiunile vor primi „3.000 de lei”.
Sumele pentru elevii care obțin premii la etapele naționale ale olimpiadelor școlare naționale ar urma să rămână la valorile prevăzute de Ordonanța de Urgență (OUG) 69/2022, conform proiectului de HG: 1.000 de lei pentru premiul I, 700 de lei pentru premiul II, 500 – locul III și 300 de lei pentru mențiune.
În schimb, proiectul introduce recompense pentru echipele de elevi care participă la competițiile internaționale. Profesorii care contribuie la pregătirea elevilor pentru competițiile internaționale sunt recompensați financiar, stimulentele acordate fiind echivalente cu premiul obținut de elevi. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulți profesori, stimulentul se împarte în mod egal între aceștia. Totodată, în cazul în care același profesor pregătește mai mulți elevi premiați, valoarea stimulentului se va calcula în funcție de cea mai mare distincție obținută. Școlile sau liceele din care provin elevii premiați la competițiile internaționale beneficiază, la rândul lor, de stimulente financiare.