Chirurgia estetică – între frumusețe și dependență

0
0

Se spune că nicio femeie nu este mulțumită pe deplin cu felul în care arată. Fiecare avem câte o imperfecțiune pe care am vrea s-o “ajustăm”, dacă ar fi posibil. Chirurgia estică vine în sprijinul femeilor care doresc să se mențină tinere, însă dependența de a arăta “perfect” este un pericol real. Aici intervine rolul medicului, care trebuie să “tempereze” pacienții prea dornici de schimbare.
„Foarte multe paciente care apelează la proceduri de chirurgie estetică probabil că vor să umple un gol și au ele o nemulțumire personală. Aici trebuie văzut foarte bine, dacă procedura aduce un beneficiu real pacientului sau doar ajută pe moment pentru a suplini o nemulțumire, o tristețe. Sunt paciente care vin și spun că vor să arate ca la 20 de ani, pentru că au divorțat de soțul lor. Atunci, aici noi nu le putem ajuta. Este obligația noastră de a trasa niște linii clare și de a educa pacienții. Se fac exagerări. Ne obișnuim foarte repede cu imaginea noastră bună. Vin paciente la buze spre exemplu, se obișnuiesc cu noua imagine și au impresia că nu mai au buzele mari. Și aici este rolul pozelor înainte și după. Atunci văd că într-adevăr este o diferență. Avem frecvent situații de acest fel. Unele acceptă ce le spunem, altele probabil că merg în altă parte”, a declarat dr. Flavia Onț, medic specialist chirurgie plastică, estetică și microchirurgie constructivă.
Dorința de schimbare este atât de mare în unele cazuri, încât o parte din paciente vin cu o imagine clară a felului în care vor să arate și ajung chiar să dea “sfaturi” medicului.
„În SUA trendul este să se revină la natural. Noi încă suntem puțin departe, dar să sperăm că încet, încet o să se schimbe și la noi. Este o presiune mare și pentru medic. O pacientă care vine și spune că vrea o linie mandibulară la 90 de grade, spre exemplu, pune presiune pe medic. Sunt paciente care știu cum trebuie să arate operația, ele vin și te sfătuiesc. Unele sunt foarte informate, mai mult sau mai puțin real. Spun că au văzut pe Facebook, că au citit pe internet. Informarea aceasta ajută, dacă pacientul este informat în general, dar încurcă atunci când pacientul vine cu ținte clare”, precizează dr. Flavia Onț.
De altfel, rolul principal al chirurgiei estetice este acela de a preveni, prin diverse tratamente făcute constant, îmbătrânirea pielii. Rolul ei nu este acela de a face minuni”.
„Este foarte important să prevenim. Avem paciente de 50 și 60 de ani, care vor anumite proceduri care deja sunt depășite. Noi nu putem să întinerim o persoană prin intervenții mici, dacă până atunci nu a făcut niciun tratament de prevenire. Pe asta se pune foarte mult accentul: pe prevenție. Să hidratăm pielea, să evităm apariția ridurilor și cumva aceste tratamente ar fi ideal să fie multimodale. Contează foarte mult stilul de viață, cum ne simțim în propria piele, ce facem pentru noi”, concluzionează medicul specialist în chirurgie plastică.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.