Medicii din Sighetu Marmației nu vor să lucreze în cabinetele școlare, din cauza salariilor mici

0
17

Medicina școlară din Maramureș este deficitară, iar acest fenomen îl întâlnim și în Sighetu Marmației. Aici funcționează patru cabinete școlare, însă există un singur medic coordonator și un medic specialist cu jumătate de normă.
Halatele albe explică de ce acest segment nu este atractiv pentru tineri.
”Ținând cont de prevederile actelor normative prin care se salarizează medicii din cabinetele medicale școlare, face ca acest segment ocupațional să nu fie atractiv pentru aceștia datorită nivelului de salarizare. Activitatea de recrutare și încadrare prin concurs a medicilor noi în structura de medicină școlară a Direcției de Asistență Socială Sighetu Marmației este, începând cu anul 2022, îngreunată sau imposibil de realizat datorită interdicțiilor stipulate în acte normative succesive. În cadrul Compartimentului cabinete medicale școlare și asistentă comunitară sunt prevăzute 33 de posturi contractuale din care 1 post contractual de me­dic coordonator, 1 post contractual de medic specialist, 3 posturi contractuale de medic și 28 posturi contractuale de asistent medical. Sunt încadrate: l post de medic coordonator, 1 post de medic specialist / cu jumătate de normă și 27 posturi contractuale de asistent medical, repartizați în patru cabinete de medicină școlară. Pentru viitor, până nu se reglementează problematica salarizării medicilor, astfel încât aceasta să fie atractivă și procedura de încadrare a acestora raportată la legislația actuală, nu ve­dem o îmbunătățire a activității de încadrare pe post a acestora” – a declarat dr. Iuliana Bogdan, medic coordonator în Sighetu Marmației.
Pe de altă parte, importanța medicinei școlare este vitală pentru generația tânără. Dacă elevii își formează obiceiuri sănătoase de mici, atunci își vor păstra stilul de viață și când vor deveni adulți.
”Cabinetele medicale școlare și educația medicală reprezintă elemente fundamentale în cadrul sistemului educațional. Prin investirea în cabinete medicale școlare și în promovarea educației medicale, inclusiv a cursurilor de prim ajutor, se asigură un mediu de învățare sigur și sănătos, în care elevii pot prospera și obține succesul pe termen lung. Astfel, societatea în ansamblu beneficiază de o generație mai bine pregătită, conștientă de importanța sănătății și capabilă să gestioneze situații de urgență medicală, ceea ce duce la o comunitate mai sănătoasă și mai rezilientă” – a mai precizat dr. Iuliana Bogdan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.