Precizări cu privire la adeverințele ce pot fi valorificate la recalcularea pensiilor

0
0

O noutate adusă de legea 360/2023 este posibilitatea valorificării veniturilor și sporurilor nepermanente asupra cărora s-a datorat contribuția de asigurări sociale, informează Casa Județeană de Pensii Maramureș.
Conform legislației, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverințe a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat.
La determinarea punctajelor lunare sunt avute în vedere sumele reprezentând: formele de retribuire în acord sau cu bucata, în regie ori după timp, pe bază de tarife sau cote procentuale; premiile anuale și premiile acordate în cursul anului pentru realizări deosebite; recompensele cu caracter limitat, acordate personalului din unele sectoare de activitate; al treisprezecelea salariu; formele de retribuire pentru „orele suplimentare” realizate peste programul normal de lucru; sporul acordat pentru personalul didactic care îndrumă practica psihopedagogică și care asigură perfecționarea de specialitate a învățătorilor și educatorilor; indemnizațiile de muncă nenormată; alte sporuri care nu au avut caracter permanent dar pentru care s-a datorat contribuția de asigurări sociale.
Valorificarea veniturilor lunare realizate ( salariu realizat, sporuri pentru orele suplimentare, al treisprezecelea salariu, premii, acord global etc.) se poate efectua doar după data de 1 septembrie în baza unei adeverințe care îndeplinește condițiile de valabilitate și legalitate. Dacă adeverințele cuprind doar sporurile care nu au avut caracter permanent, fără a se menționa și salariile lunare realizate, aceste adeverințe nu pot fi valorificate întrucât nu cuprind elementele necesare calculului pensiei.
„Referitor la data recalculării pensiei prin valorificarea adeverințelor amintite mai sus, precizăm: în situația în care adeverințele au fost depuse la casele teritoriale de pensii anterior datei de 01.09.2024 (data intrării în vigoare a legii), acestea se valorifică, din oficiu, cu data de 01.09.2024; pentru adeverințele depuse la dosarul de pensie începând cu data de 01.09.2024, pensia se recalculează, în baza unei cereri de recalculare, începând cu luna următoare celei în care a fost înregistrată cererea”, a declarat directorul executiv al Casei Județene de Pensii Maramureș, Lucica Onea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.