PAMFLET ☺ Felii de adevăr

0
54

Dacă asculți politicienii, pe ei îi vizitează celebritățile și oficialitățile ce ne calcă pragul. Nu Maramureșul și nu cu treburi mai mult sau mai puțin personale. Pe ei. Și mărețele lor realizări. Așa se face că trebuie să lămurim cum e cu vizita ambasadorului Marii Britanii în Maramureș. Nu, n-a venit să ne vadă, nici să laude realizările. Odată ca niciodată, scriitorul William Blaker a venit în Maramureș, s-a îndrăgostit de el, de-a stat 6 ani în Breb și a scris și-o carte aici. El, prieten cu, pe-atunci prințul, acum ditamai regele Charles, l-a atras spre zonă, de unde cumpărarea celor două case în Breb.
Povestea s-a făcut printr-o fundație, nu “pe persoană fizică”, nu se cădea. Fundația a făcut turism, apoi a cam ignorat casele de-aici, apoi le-a scos la vânzare. Poetul și regele s-au sesizat, regele a trimis pionii. Firesc. Au răscumpărat casele, le vor reabilita și vor fi repuse în circuit cultural, turistic etc. Asta a fost vizita britanică în Maramureș, substratul. Nu altceva. Cu un drum, luăm pulsul celorlalți ofertanți străini de turism de aici. Paparazzoul Duncan, cu o superbă poveste asupra căreia vom reveni, a renunțat, a lăsat totul fostei soții Penelope, care se ocupă în continuare. Dincolo, olandezii ce aveau camping au vândut… altui olandez, care s-a naturalizat atât de bine încât a făcut nunta aici, la Breb!

Inflația a scăzut, doar prețurile cresc!

E campanie electorală, putem accepta orice de la oricine.
„Guvernul a luat măsurile corecte pentru România! Inflația a scăzut semnificativ la 4,6% în septembrie, semn că am luat măsurile corecte pentru a proteja nivelul de trai al românilor! Continuăm să menținem plafoanele la prețurile alimentelor de bază, energiei și gazelor, pentru ca familiile să treacă cu bine prin sezonul rece. Știm că nu e suficient, așa că venim cu noi soluții pentru a susține puterea de cumpărare! Românii au nevoie de sprijin real, nu de atacuri politice. Și vom continua să luptăm pentru creșterea nivelului de trai al fiecăruia”.
Abia așteptăm, dar vă va contrazice lista de prețuri din decembrie. Când ne vom lua esență de șorici, de caltaboș, din supermarketuri. Chipsuri cu gust de sarmale. Pate vegetal cu gust de cârnați. Nu ne jurăm c-a fi așa, dar nu candidăm, așa că ne puteți crede.

Din campania partidului de metal valoros

Se spun și lucruri trăsnite prin campanie, dar și bune. De exemplu, deși ne temem de extreme, candidatul partidului de metal valoros a fost bine îndrumat de consilierii săi. Să tacă! După ce a spus o mulțime de aberații, de promisiuni aiurea, a tăcut. Și i-a lăsat pe ceilalți să se certe, să arate cât sunt de proști sau de penibili. O mișcare excelentă. Doar că iar a început să vorbească. Nu e rău ce zice, decât dacă ai umor. Cică 42.000 tone de miere au venit din Ucraina de la începutul anului până acum. România produce anual doar 12.000 de tone. OK, și întrebăm noi râzând, de ce nu puneți Dvs covrigii și laptele și convingeți românii?

Fie/vie ca lumina!!!

„99 milioane de lei pentru extinderea rețelelor de apă și canalizare din 6 localități din Maramureș! Lucrările vor fi desfășurate în Târgu Lăpuș, Ulmeni, Cavnic, Mireșu Mare, Suciu de Sus și Ardusat. În total, 70 de kilometri de rețele de apă și canalizare”.
Felicitări! Întrebăm doar unde ați pierdut pe drum pe cei care așteaptă de vreo 10 ani investiția de față…gen Coltău, Satulung, Remeți, Câmpulung la Tisa etc. Au stat oamenii, le-au trecut razant prin față fel de fel de finanțări europene și guvernamentale, dar din bun simț și din spirit de frondă, din respect pentru Dvs, nu au ieșit din asociere și și-au așteptat cuminți rândul. Care, cum se vede, nu le prea vine. Un anume primar a pierdut mandatul din cauza așteptării canalizării, la doi pași de oraș. Altul n-a vrut să facă asfaltări, ca să nu le spargă cu canalizarea. Deci?

Așa e! Jo napot kivanok, Peeesedeeee…

“K.H. vrea să fie vocea oamenilor furioși, necăjiți și batjocoriți”, ne spune un partid al minorităților. Poate că vrea. Problema noastră e că pe bune l-am vota, că n-a fost la moaște. De mit csináljunk, ha nem tudunk magyarul?
Hogzan csináljuk, amikor a közönség elé akarunk menni, és hová megyünk? Bukarestben vagz Erdélz központjában? Szóval ez az probléma. Annyira hazudtak és becsaptak minket, hogz már nem tudjuk, kinek higgyünk. Ăla-i baiul. Altfel da, omul se exprimă mai bine ca majoritatea celorlalți candidați.

Când mergi la biserică să te pozezi

Nu există ceva mai dizgrațios pe lumea asta decât să faci paradă electorală cu credința ta. Și cu copiii tăi. Fără supărare, e urât. Să mergi la biserică să fii pozat și să arăți lumii că ești pios. Unul dintre candidați se postează și zice: “Sus să avem inimile”. Cine a lipsit de la ora de anatomie, poate. În rest, noi, ceilalți, suntem liniștiți, acolo e inima!”

Întrebare capcană. Cum scapi de un politician?

Simplu, îl pui președinte la organizația de seniori! S-a mai întâmplat, mai de un an doi, cu una din vocile puternice ale unui partid din Maramureș, omul a plecat supărat rău. Acum, altul, care se visa pe liste parlamentare, a ajuns președinte al organizației de seniori. Un mod nu foarte elegant de a ți se spune: Ți-a trecut vremea, bade! Trist.

Acest material este un pamflet și trebuie tratată ca atare. Libertatea de exprimare a presei beneficiază, conform art. 255 Cod civil, de o protecție suplimentară, măsurile provizorii preconizate neputând opera împotriva jurnaliștilor decât în situații excepționale: prejudicii grave, atingerea dreptului la viață privată, evident nejustificată.

 

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.