Mărețele noastre investiții sunt uneori pe lângă

0
11

Iar ajungem în loc sensibil. S-au tot făcut în ultimele decenii, în țară și la noi în județ, fel de fel de investiții. Unele absolut necesare, altele pe lângă. Chiar pe lângă interesul acelei comunități. O recentă analiză Europa Liberă arată că Statul a făcut, în 22 de ani, săli de sport de 1,25 miliarde euro. Dar suntem pe ultimele locuri la practicarea sportului, în Europa. 1.453 săli de sport s-au construit, cu vârfuri absolute în anii 2004, 2007, 2009, 2023. Numai în Maramureș, noi știm localități cu 2 săli de sport sau localități cu săli fără conexiune la apă și canalizare. Mare parte dintre ele stau închise 90% din timp.
S-au făcut apoi poduri și drumuri. Bravo! Aveam nevoie. Se fac bazine de înot. La țară. În timp ce copiii sunt la oraș la școală. Și nu au unde înota. Poate doar dacă merg în Recea… sau la privat, pe bani mulți. Hai să dăm un contraexemplu. Știm, va suna urât. “Nașpa” pentru cititorii tineri. Olanda investește anual 595 milioane de euro în ciclismul urban (piste, biciclete gratis etc), iar în câțiva ani s-a constatat că investiția a redus cheltuielile publice în sănătate cu… 19 miliarde euro! Noi? Fără supărare, ba poa’ să se și supere, am investit în două terenuri de golf a câte 3 găuri. La palat și la Neptun. Are logică. Sună trist, a Mar-a-Lago. Trist rău. Dar mai trist e cum încearcă politicienii mici să justifice ideea, în fața poporului: “Curtea mea e mai mare decât tăpșanul de acolo”, zice Rareș Bogdan. E de plâns, nu de râs.
Dar s-o luăm altfel. Banii guvernamentali, care sunt tot mai rari, există. Doar că sunt în Fondul de rezervă al Guvernului. 13 miliarde de euro a avut guvernul actual, adică 11% din bugetul anului 2024, care nu trebuie justificat. De aici, se dau bani unde, dar mai ales cui se cuvine! 13 miliarde euro înseamnă 65 miliarde lei, adică suma pe care au avut-o împreună toate guvernele României în ultimii 15 ani! Dar stați așa. Că mai sunt investiții de Stat mărețe. În partide! Da, în partide! Un grup de experți financiari solicită reducerea subvențiilor date de Stat partidelor. Cum de ce? Sunt 314 milioane lei subvenții pentru partide, în 2024. Cu 60-70 milioane peste data trecută. Aflăm cu un drum și miza candidaturilor independente. Că nu știam ce bai au cei ce merg de capul lor la Președinție sau în Parlament. Cică dacă treci pragul de 3%, ți se rambursează cheltuielile de către Stat! Stați așa… În 2020, s-au rambursat 145 milioane lei față de 42 milioane în 2016. Prindeți ideea?
De unde revenim și zicem. Lasă, bă, faceți săli de sport, ne-or fi bune la dezastre naturale, să venim cu păturica. Faceți drumuri spre nicăieri, poduri fără drumuri, canalizări fără stații de epurare. Dacă nu sunteți în stare să faceți bine, măcar nu ne faceți rău! Tot e ceva…

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.