Premii pe covorul de iarbă

0
7

În anul 2002, pentru a sparge, oarecum, monotonia, aparentă, a Serilor de Poezie de la Desești, am împărtășit unor prieteni scriitori ideea de a acorda în curtea părintească, pe covorul de iarbă, Marele Premiu “Nichita Stănescu” al Serilor de Poezie de la Desești (manifestare inițiată cu Nichita în 1979).
Ideea a avut audiență. Ne-am îndreptat spre nume consacrate din poezia românească și europeană. Așa au venit pe covorul de iarbă pentru a primi Marele Premiu: Carolina Ilica, Ion Mureșan, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Mircea Petean, Horia Bădescu, Gheorghe Grigurcu, Adam Puslojic (Belgrad), Nicolae Dabija (Chișinău), Szentmartony Janos (președintele Uniunii Scriitorilor din Ungaria), Ilie Zegrea (Cernăuți), Ana Blandiana, Echim Vancea, Moshe Itzhaki (Israel), Ioan Moldovan, Arcadie Suceveanu (Chișinău), Adrian Alui Gheorghe, Ioan Pintea, Nichita Danilov, George Vulturescu.
La cea de-a 45-a ediție a Serilor de Poezie de la Desești, facem o reverență șirului de OAMENI care au deschis porțile Deseștiului. Minți luminate, care ne-au ferit de confuzii. Aici s-au tocmit prietenii literare. Pruncii satului veneau la întâlnirea cu metafora. Unora le-a fost de folos. La Desești au primit botezul valorii nume de referință ale poeziei contemporane.
În 18 octombrie 2024, când Deseștiul va fi, pentru a 45-a oară, o agora a poeziei, invitat de onoare este scriitorul Ioan Dragoș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.