Modificare structură • Spitalul de Pneumoftiziologie va avea secție de îngrijiri paliative

0
30

Nevoia tot mai mare de îngrijiri paliative a determinat conducerea Spitalului de Pneumoftiziologie Baia Mare să solicite o modificare de structură, pentru a crește numărul de paturi pentru acest segment de pacienți.
În aproximativ o lună, la Spitalul de Pneumoftiziologie va deveni func­țională Secția de Îngrijiri Paliative. În acest moment, unitatea medicală are doar un compartiment cu 15 paturi.
“Avem avizul Ministerului Sănătății în ceea ce privește modificarea de structură, prin introducerea unui număr mai mare de paturi pentru secția de paliație. De la 15 paturi crește numărul la 25 și din compartiment devine secție medicală. Dacă spitalul ar avea 200 de paturi de paliative, ele ar fi pline și ar fi și cu liste de așteptare. Acest segment de servicii medicale a crescut foarte mult în ultima perioadă, având în vedere populația îmbătrânită, morbiditățile și comorbiditățile care reprezintă pacientul vârstnic, cât și cei care sunt într-o situație care determină o patologie ante finem. Referitor la nevoia de îngriji a acestor pacienți și dreptul fiecărui pacient de a avea îngrijiri demne până la finalul vieții, cred că societatea ar trebui să facă mai mult” – a declarat Rareș Pop, managerul spitalului.
Spitalul va avea și 5 paturi de oncologie pulmonară
Alte modificări ale structurii spitalului se referă la reducerea numărului de paturi pentru pacienții cu tuberculoză și crearea de paturi pentru bolnavii de cancer pulmonar.
“Am solicitat modificarea structurii prin introducerea a 5 paturi de oncologie. Oncopneumologia este o treabă interconectată de partea de afectare pulmonară, având în vedere adresabilitatea pacienților cu patologie oncologică pulmonară, prin consult, investigații, diagnostic și după aceea introducerea lor în programul național de oncologie și de aici a plecat această idee. Reducerea numărului de paturi de TB (tuberculoză) cu 10. Aici rămânem cu 45 de paturi. Acest lucru apare prin faptul că diagnosticul pacienților cu TB se face prin teste genetice, iar în maxim 24 de ore se confirmă pozitivitatea sau negativitatea, cât și creșterea, monitorizării pacienților cu TB prin ambulator cât și prin dispensarul TB. Toate aceste modificări sunt aprobate de comisiile de specialitate de penumoftiziologie și de oncologie. Referitor la partea de oncologie, urmează o parte de recompartimentare și reașezare a paturilor și circuitelor medicale. Dar pe ceea ce înseamnă paliație și recuperare medicală, cred că în maxim o lună de zile secția va deveni funcțională” – a concluzionat Rareș Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.