Expoziția despre povestea Muzeului Orășenesc Baia Mare a ajuns la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș

0
538

Expoziția menită să marcheze 120 de ani de activitate muzeală în Baia Mare s-a mutat de la Bastionul Măcelarilor, la Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș (strada Monetăriei nr. 1-3). Redeschiderea expoziției „Muzeul Oră­șenesc Baia Mare. 120 de ani de cultură și educație. Povestea noastră” a fost marcată joi, 3 octombrie, în cadrul Sesiunii de comunicări științifice, organizată la instituția muzeală.

Istoria Muzeului Orășenesc, prezentată în expoziție

Expoziția face parte din proiectul cultural „Muzeul Orășenesc Baia Mare. 120 de ani de cultură și educație. Povestea noastră”, proiect realizat cu sprijinul Municipiului Baia Mare derulat în perioada mai – octombrie 2024 de Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș. Vernisată în luna iulie, la Bastionul Măcelarilor, expoziția pune în valoare piese din colecțiile Muzeului Orășenesc Baia Mare, aflate azi în patrimoniul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie și prezintă momente importante din istoria celor 120 de ani a muzeelor băimărene.
„Expoziția a fost deschisă inițial la Bastionul Măcelarilor, obiectiv aflat în administrarea Muzeului Județean de Istorie și Arheologie. Cu prilejul întâlnirii de azi a cercetătorilor, istoricilor, profesorilor din țară și din județ la sesiunea de comunicări științifice am zis că ar fi un bun prilej ca și dvs. și apoi publicul vizitator să poată vedea această expoziție, reprezentativă pentru ce a însemnat muzeul băimărean, Muzeul Orășenesc Baia Mare, inițial, transformat ulterior în muzeu regional, județean și apoi împărțit în 5 muzee: Muzeul Județean de Istorie și Arheologie, Muzeul Județean de Etnografie, Artă, Mineralogie, Muzeul de Științe Astronomice. Oferim spre vizitare și obiecte care au fost văzute de cei care au pășit pragul Muzeului Orășenesc la 19 iunie 1904. Este lansat și Ghidul colecțiilor Muzeului Orășenesc Baia Mare, care apare pentru prima dată în limba română. E mai mult decât un ghid, a devenit o sursă de documentare pentru noi, în primul rând”, a punctat managerul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, dr. Viorel Rusu.

„De la dinți de mamut la obiecte egiptene, romane”

Expoziția pune în valoare piesele din colecție ale acelui muzeu orășenesc, unele mai puțin cunoscute publicului băimărean. Practic, au fost alese „câteva piese reprezentative, de exemplu din colecțiile egiptene, romane etc. Avem de la dinți de mamut până la obiecte egiptene, romane, dălți din epoca pietrei, puști, buzdugane, ceea ce ține de bresle” – a prezentat muzeograf dr. Sorana Mișca.
Pe lângă piesele pe care dr. Sorana Mișca le-a scos din vechile colecții, din depozite, au fost urmărite și prezentate și momentele cele mai importante din istoria muzeului băimărean, din cei 120 de ani până în 2006.

De la 7.000 de piese la peste 85.000 de obiecte muzeale

În acest context, muzeograful Oana Leșiu a făcut o incursiune în istoria Muzeului Orășenesc Baia Mare, evidențiind că „muzeul azi e perceput ca un spațiu al rădăcinilor, un spațiu pentru educație, un spațiu pentru dialogul între generații. Ideea înființării unui muzeu orășenesc a aparținut intelectualilor urbei și prinde contur undeva la finalul secolului XIX. În 1899 se înființează Asociația Muzeală Băimăreană care își începe activitatea un an mai târziu”.
În 19 iunie 1904 s-a deschis Muzeul Orășenesc Baia Mare “cu un patrimoniu la acea vreme de 7.000 de piese. Un patrimoniu care era împărțit în colecții de istorie, arheologie, numismatică, artă, artă manufacturieră, științele naturii și artistică. Aceste două momente sunt strâns legate de numele istoricului băimărean, dr Schönherr Gyula, membru corespondent al Academiei de Științe Maghiare din Budapesta, o personalitate băimăreană care prin complexitatea activității pe care a desfășurat-o a contribuit la dezvoltarea și modernizarea societă­ții, dar în mod special a comunită­ții locale. Grație educației pe care a primit-o, mediului cult în care a crescut, încă de mic a manifestat interes pentru vechiturile din podul casei. Era numit de familie și de prieteni micul savant. În clasa a patra edita deja un ziar al elevilor și organiza în curtea casei părintești expoziții din „antichită­țile” aduse la lumina zilei din poduri și din sertare. Avea 16 ani când a organizat expoziția «Numismatica», unde a expus, alături de monedele vechi cunoscute în Baia Mare, vestigii arhitecturale, vase și costume de epocă. La momentul deschiderii Muzeului Orășenesc în 1904, avea o strălucită activitate academică”, a subliniat muzeograf în cadrul Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Oana Leșiu.

Oficialii muzeului au mai precizat că obiectele proveneau din donații

„Muzeele din Transilvania s-au format din donații, la noi în 1904 s-a făcut prima achiziție de piesă cu valoare muzeală. Totul a depins de cum aprecia colecționarul respectiv obiectele pe care le colecționa. Ele așa au venit la noi. Este foarte important de spus că Muzeul Orășenesc în 1904 era deținătorul unui număr de 54 de documente medievale, de extremă importanță, cel mai vechi document fiind cel elaborat de Ludovic I în 1347” – a afirmat muzeograf Lucia Pop.
Azi, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș a ajuns la un patrimoniu care însumează 85.134 bunuri culturale mobile. Expoziția „Muzeul Orășenesc Baia Mare. 120 de ani de cultură și educație. Povestea noastră” este deschisă publicului până la finalul anului 2024, la sediul instituției muzeale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.