Începe cel mai nonconformist festival de dans în Baia Mare

0
310

Patru companii de top din București, patru coproducții internaționale cu artiști din Argentina, Franța, Spania, Slovacia, Chile, Ungaria, Brazilia, Maroc și Tunisia, coregrafi celebri printre care Gigi Căciuleanu, Ioana Marchidan, Simona Dabija, Mădălina Dan, Fren Ák, Nicanor de Elia, Arcadie Rusu și Cosmin Manolescu, o seară dedicată legendarei Pina Bausch, spectacole în spații neconvenționale, asta îi așteaptă pe băimăreni la unul din cele mai nonconformiste festivaluri, programat în Baia Mare, în perioada 29 septembrie – 6 octombrie. Va fi a doua ediție a evenimentului „eXcentric dance team(S) international festival”.
„Într-o epocă în care artele spectacolului sunt în continuă reformatare, facilitarea accesului publicului băimărean la acest gen de evenimente este absolut esențială pentru conturarea unei identități culturale puternice, conectată la actualitate. Festivalul internațional eXcentric dance team(S) dorește să contribuie la aceasta, dar și la promovarea diversității artistice și a dialogului intercultural între companiile prezente la eveniment”, precizează organizatorii.
Elevii și studenții vor beneficia de gratuitate, în limita locurilor disponibile. Biletele pot fi cumpărate online de la adresa: https://shorturl.at/DaFWS sau de la casieria Teatrul Municipal Baia Mare. Organizatorii festivalului sunt: Asociația Culturală Atelier `92, Teatrul Municipal Baia Mare, NON – Centru de Arte Performative, finanțarea fiind asigurată de la Administrația Fondului Cultural Național, Consiliul Județean Maramureș și Consiliul Local Baia Mare.

Programul festivalului:

Duminică, 29 septembrie, de la ora 18.30, în sala mare a Teatrului Municipal Baia Mare (cu publicul pe scenă), Centrul Național al Dansului București prezintă „Patosfera”, concept și direcție artistică: Mădălina Dan. „Patosfera” aduce la viață „un univers fragil și strălucitor, interconectat și coexistent, specific gândirii ecologice și descentrat de perspectiva umană, unde realitatea e doar una dintre versiunile privirii noastre.”
Luni 30 septembrie, de la ora 19, în sala mare a Teatrului Municipal Baia Mare (cu publicul pe scenă), Compania Paradis Serial București aduce în fața publicului, spectacolul „Cancer, coregrafiat”, coregrafia: Cosmin Manolescu, „o călătorie emoțională ca­thartică și participativă între viață, moarte și dans ce are în centrul atenției viziunile și durerea unui personaj masculin, care se confruntă cu boala cancerului de sân”.
Marți, 1 octombrie, de la ora 18, în Sala Studio a Teatrului Municipal Baia Mare, Cies K. Danse & Col`Jam, Maroc – Franța vine ca spectacolul „Maraya Arrouh”, coregrafia: Ahlam El Morsli, Wajdi Gagui `Jean-Marc Matos. „Maraya Arrouh (oglinzi ale sufletului) reprezintă o hibridizare a corpului cu digitalul, dans și imagini interactive, în slujba unei spiritualități comune, un posibil răspuns, un remediu imaginar. Fiind profund inspirat de viziunea spirituală a sufismului, spectacolul chestionează relațiile și conexiunile umane.”
Marți, 1 octombrie, de la ora 20.15 (sala mare, cu publicul pe scenă), SAC București prezintă „Spații originale/Gesturi legalizate”, coregrafia: Simona Dabija & Ioana Marchidan. „Pornind de la povești de familie pe care simt că le duc cu ele, Ioana Marchidan și Simona Dabija propun o cartare performativă a ideii de moștenire. Spațiul performativ pune în dialog obiectele fizice și emoționale aparținând celor două performere cu obiectele artistice create de Dimitrie Luca Gora.”
Artiștii de la Unfold Motion propun mai multe spectacole de dans nomad: Marți, 1 octombrie, de la ora 13, Colegiul Național „Gheorghe Șincai” Baia Mare (amfiteatru); Marți, 1 octombrie, ora 16, Librăria Cărturești, Value Centre; Miercuri, 2 octombrie, de la ora 18, Piața Cetă­ții. Intrarea este liberă.
Miercuri, 2 octombrie, de la ora 19, sala mare, puteți vedea spectacolul „Omen”, adus de Linotip – Centru Independent Coregrafic București, coregrafia: Arcadie Rusu. „Un spectacol inspirat din viața și opera sculptorului Constantin Brâncuși și a cântăreței Maria Tănase. În acest scenariu, cei doi artiști se reîntâlnesc prin căutările lor, prin inspirația din tradiție către un absolut mistic universal. Într-o lume predestinată uitării, sacrificiul trecutului se modelează în speranța că dincolo de tot ce facem, tot ce trăim, există ceva care undeva contează.”
Joi, 3 octombrie, de la ora 18, sala mare, vine „El Dorado”, prezentat de La Cie NDE, coregrafia: Nicanor de Elia. „Prin combinarea acrobației cu jongleria, spectacolul El Dorado crează o tehnică coregrafică în centrul căreia se poziționează manipularea corpurilor. Fiind la bază jongleur, coregraful Nicanor de Elia a permis dansului să-i influențeze jongleria, însă în acest spectacol dansul este influențat prin elemente de jonglerie.”
Joi, 3 octombrie, ora 20.30, la Sala Studio, NON – Centru de Arte Performative pune în scenă spectacolul „Am I?”, coregrafia: Roxana Florescu. „Ne e frică să ne privim prea mult în oglindă? Suntem produsele finale ale vieților oamenilor dinaintea noastră? Unde încep «eu» și unde se termină materia care îmi formează strămoșii? Cât lăsăm pentru următorii?”, sunt întrebări la care își propune să găsească un răspuns spectacolul de coregrafie.
Vineri, 4 octombrie, de la ora 18, la sala mare, aveți întâlnire cu „Burqa și Basma”, spectacolul Teatrului Municipal Baia Mare, în coregrafia semnată de Raul Hotcaș & Ahlam el Morsli (Maroc). „Spectacolul atinge un punct extrem de sensibil – violența împotriva femeii – temă care are conotații diferite, în funcție de cutume, tradiții și apartenențe religioase”.
Sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 18, la sala mare, se joacă spectacolul Romeo@Julia.com (+18), prezentat de M Studio Sfântu Gheorghe, coregrafia: Fren Ák. „Pornind de la celebra piesă a lui William Shakespeare, Fren Ák se preocupă de tragedia celor două personaje la un nivel interior, emoțional, pe măsură ce cei doi tineri pasionați cad în ghearele propriilor iluzii.”
Duminică, 6 octombrie, de la ora 18, la sala mare, ajunge Teatrul de Nord Satu Mare, cu spectacolul „La vie en rose”, coregrafia: Gigi Căciuleanu. „LA VIE EN ROSE este un spectacol gândit ca un dans amoros prin excelență. Cuplul este văzut ca un singur personaj format din două entități. Chiar dacă, de fapt, uneori, nu este vorba decât de solitudini, cuplate la voia hazardului. Duse de același val. Legate între ele de dinamica câte unui firicel de melodie.”
De asemenea, în perioada 4-6 octombrie, între orele 14-18 (vineri) și 13-17 (sâmbătă și duminică), la Colonia Pictorilor, puteți admira „Interlinked”, instalația performativă a artistei Oana Popan.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.