Natalitatea se menține scăzută de mulți ani, populația nu doar că îmbătrânește, dar este și în scădere constantă. Fenomenul este resimțit în orice domeniu profesional, unde toți se plâng că „nu vine nimic din urmă”, în sensul că nu vin tineri profesioniști. Și nu e de mirare.
Mulţi dintre tineri sunt decişi să emigreze după finalizarea studiilor. Însă una e să nu găsești un meșter care să-ţi repare instalația la baie și cu totul alta e să nu găsești un medic de familie. Și din păcate, în câțiva ani riscăm să ajungem acolo: să căutăm un medic de familie și să ne fie greu să îl găsim. Pentru că mai bine de jumătate dintre ei au deja peste 60 de ani.
Mai precis, avem 22 de medici de familie care au peste 70 de ani (aproximativ 10%). Sunt 70 de medici de familie care au între 65 și 70 de ani (aproximativ 32%). De asemenea, 33 de medici de familie au între 60 și 64 de ani (aproximativ 33%). În total, 125 de medici de familie au peste 60 de ani, ceea ce înseamnă peste 61% din totalul de 203 medici de familie.
Doar 78 de medici de familie din totalul de 203 au vârste cuprinse între 32 și 59 de ani, ceea ce înseamnă aproximativ 38%.
Cifrele au fost făcute publice de către directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Maramureș, Dan Lazăr.
„Legislația s-a modificat și s-a corectat de două ori, pentru că îi lăsa numai pe medicii din mediul rural să poată profesa peste 70 de ani. S-a corectat și pot, cu aviz anual și dacă starea de sănătate le permite și dacă doresc, să practice în continuare meseria de medic de familie”, a mai explicat şeful CAS Maramureș.
În Maramureș, în primul trimestru au fost acordate aproape 600.000 de consultații la cabinetele de medicină de familie. Printre beneficiari sunt și 136 de cetățeni ucraineni care s-au înregistrat la medici de familie în Maramureș.
În ce privește ocuparea cabinetelor de medicină de familie, nu sunt probleme în orașe, în schimb în ce privește mediul rural, lucrurile sunt diferite. „În mediul urban avem peste tot medici de familie, asta nu înseamnă că avem numărul optim. Dar în mediul rural avem 7 localități care nu sunt acoperite cu medici de familie”, a precizat Dan Lazăr.
Nu există cabinete de familie sau puncte de lucru în Băsești, Asuaj, Oarța de Jos, Groși, Băița de sub Codru, Ciocotiș, Someș Uileac. „S-au închis fie prin decesul medicilor, fie prin depășirea vârstei până la care pot profesa”, a mai explicat el. Medicii de familie mai adaugă un motiv, și anume acela al „neatractivității” zonei. „Marea problemă a medicilor de familie este la nivel național, nu doar la noi în judeţ”, a conchis directorul general al Casei de Asigurări de Sănătate.