Titlul de Scriitorul Anului 2024 a ajuns la poeta Rodica Brad Păuna

0
54

Asociația Scriitorilor (președinte, prof. Săluc Horvat) în colaborare cu Primăria Municipiului Baia Mare a organizat și în acest an, în cadrul Sărbătorii Castanelor, evenimentul cultural menit să îi cinstească pe cei mai vrednici oameni ai cuvântului din urbe.
Cu această ocazie, au fost acordate premiile pentru Scriitorul Anului 2024, pentru „Tânăr scriitor” și premiile „Opera Omnia” pentru două personalități literare care și-au pus amprenta în viața culturală din Baia Mare. Evenimentul a fost moderat de eseistul și istoricul literar, doctor în filosofie, Florian Roatiș.
Titlul “Scriitorul Anului 2024” și premiul de 2.000 de lei din partea municipalității i-a revenit poetei Rodica Brad Păuna, pentru activitatea literară bogată peste hotare, prin traducerea de cărți în spațiul european. „Premiul Scriitorul anului” a mers tocmai în Canada, acolo unde se află în aceste zile Rodica Brad Păuna care urmează să revină pe plaiurile maramureșene.
La categoria “Tânăr Scriitor”, titlul și premiul în valoare de 1.500 de lei i-a revenit poetului, publicistului și redactorului revistei băimărene de literatură și artă “Freamăt”, Flaviu Claudiu Mihali.
„Mulțumesc în primul rând pentru onoarea ce mi s-a făcut. Mulțumesc domnului primar că susține inclusiv financiar evenimentele culturale! Mulțumesc pentru nominalizare, e și o obligație nu numai o onoare să fiu la aceeași masă cu oameni veritabili de cultură care au ridicat ștacheta în județ și sper să pot să compensez și să întorc măcar parțial din această mare cinste ce mi s-a făcut! Vă invit să susțineți scriitorii, cumpărându-le cărțile”, a spus Flaviu Claudiu Mihali.
De asemenea, au fost decernate cele două premii, în valoare de 3.000 de lei fiecare, unei categorii aparte, “pentru întreaga carieră”. Unul dintre premianți este criticul și istoricul literar, Săluc Horvat, „având contribuții deosebite în cercetarea vieții și operei poetului național Mihai Eminescu, un om cu peste 30 de cărți publicate și fondatorul revistei Nord Literar”.
„Consider aceste distincții că vin să marcheze o viață de peste 50 de ani dedicată vieții culturale în general, a vieții culturale și spirituale băimărene, maramureșene unde am participat pe cât a fost posibil să mă implic și să contribui după posibilitățile noastre la promovarea acestui spațiu cultural. Pe lângă multe alte activități, cred că cea care s-a oprit mai ales la promovarea culturii locale este un merit pe care mi-l asum mai ales prin publicarea, realizarea, prin fondarea primei reviste de cultură în Maramureș din istoria acesteia. A fost cred că una dintre realizările remarcabile, remarcabilă a fost și activitatea Asociației Scriitorilor care a fost promotoarea inclusiv a revistei Nord Literar. Activitatea mea editorială este apreciată, am publicat peste 30 de cărți care au fost receptate pozitiv de critica literară. O bună parte din preocupările mele a fost viața și opera marelui nostru poet. Dintre volumele amintite de Florian Roatiș este recenta carte, o sinteză din ceea ce am publicat în decursul anilor, un Eminescu pe care mi-am dorit să fie altfel receptat, să fie mai aproape de cititorii de azi, de cititorii care sunt mai dinamici, mai grăbiți”, a punctat Săluc Horvat.
Un alt premiu pentru întreaga carieră i-a fost acordat poetei și prozatoarei, Florica Bud, implicată în promovarea creației literare a tinerilor prin Cenaclul Scriitorilor pe care îl conduce. „Vreau să îi mulțumesc în primul rând domnului primar pentru că a continuat tradiția Primăriei Băii Mari de a fi alături de Asociația Scriitorilor din Baia Mare, cu susținere morală și pecuniară pentru acordarea acestui premiu, Scriitorul Anului, Scriitorul tânăr și Opera Omnia”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.