Incredibil, dar adevărat! E gata barajul Runcu, a ajuns la nivelul drumului!

1
919

Lucrările la acumularea Runcu au început în 1986. Ani la rând s-a lucrat puțin sau deloc, iar legendele spuneau că undeva în fundal au crescut case din piatra valoroasă de andezit cât încă un baraj. Nu contează. De fapt, nu mai contează! Barajul Runcu a crescut anul acesta precum Harap Alb și a ajuns la nivelul drumului! Barajul Runcu e… gata!
Sigur, ne hazardăm. Mai e nevoie de diverse lucrări, inclusiv de decopertarea versanților unde va ajunge apa, ca viitoarea acumulare să nu se colmateze pe loc cu pământ. Desigur, mai sunt lucrări tehnice pe care nu le cunoaștem. Apoi, la ce debite au râurile în ultimii ani, va fi nevoie de ani pentru umplerea acumulării. Zilele acestea, atât pârâul Brazilor, cât și Runcu abia curgeau. Dincolo de toate, finalizarea barajului Runcu este o victorie a Maramureșului. În condițiile în care comune de la baza acumulării au probleme în a asigura apa necesară comunității. Orașul Sighetu Marmației are probleme cu apa. Salutăm o reușită, fie ea și parțială.
Acumularea se va întinde pe 91 de hectare și va avea un volum de apă de 26 milioane metri cubi. Galeria de „ajutor” a acumulării Firiza e făcută, apa va ieși undeva pe Valea Neagră din Firiza, la nevoie. O gură deja nesperată de apă pentru văile Marei, Izei, Cosăului și pentru municipiul istoric.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.