Gala Laureaților Festivalului Coral „Liviu Borlan”, ediția a X-a

0
152

10 ani de muzică corală internațională în Baia Mare

S-a încheiat și cea de-a X-a ediție a Festivalului Internațional Coral Liviu Borlan. Două zile petrecute în compania muzicii. Două zile în care s-a comunicat prin muzică. Ferice Liviu Borlan, că te bucuri de asemenea postumitate!
Chiar dacă au fost mai puține coruri ca la edițiile precedente, a fost o concurență frumoasă și profesionistă. Indiferent de premiul obţinut, însă, toate corurile participante merită felicitări şi aplauze. Organizatorii – Asociația Prietenii Armoniei și Corala Armonia, partenerii și sponsorii au avut premii pentru toată lumea.
Chiar dacă Liviu Borlan nu s-a născut în Maramureș, Maramureșul l-a adoptat, l-a iubit și l-a prețuit. Semn de prețuire este și Festivalul Coral care-i poartă numele. Nimic nu e întâmplător; Festivalul pornea la drum în 2011, când se împlineau 75 de ani de la nașterea compozitorului. Avea 30 de ani când a venit în Maramureș; se împlinesc (5 octombrie) 30 de ani de la începerea călătoriei printre galaxii, unde Liviu Borlan, probabil, compune muzică sau dirijează coruri de îngeri.
A fost un enciclopedist, un intelectual rafinat și educat, neîngăduitor cu mediocritatea. Avea păreri avizate despre Maramureș, despre tradiții, despre muzica locului, despre folclor, care n-a fost înlocuit nici de muzica urbană, nici de cântece din alte zone. Era convins că valoarea muzicii din Maramureș stă în vechimea și armonia ei. Că muzica s-a născut odată cu omul, s-a dezvoltat odată cu omul, are un limbaj al ei, care trebuie învățat, așa cum se învață orice limbă. Credea în educația muzicală.
Juriul Festivalului, alcătuit din prof. univ. dr. Cornel Groza, Academia de Muzică “Gheorghe Dima”, Cluj-Napoca, pre­ședintele juriului; conf. univ. dr. Grigore Cudalbu, Universitatea Națională de Muzică, București; conf. univ. dr. George Dumitriu, Universi­tatea Națională de Arte “George Enescu”, Iași; conf. univ. dr. Emilia Moraru, Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău; Dorin Chereji, Colegiul de Arte Baia Mare, a desemnat câștigătorii, conform punctajului obținut.

Locul III și Premiul Mass- Media a revenit CORULUI Bisericii Ortodoxe “ADORMIREA MAICII DOMNULUI”, Baia Mare, dirijor Gabriela Cînța.
Locul II – CORALA “DIACONIA”, Cluj-Napoca, dirijor Decebal Gorea.
Locul I, cu cel mai mare punctaj – CORUL “DOINA CODRULUI”, Lozova, Republica Moldova, dirijor Ruslan Bardier.
Trofeul Liviu Borlan, acordat corului care interpretează cel mai bine o compoziție de-a lui Liviu Borlan, călătorește de 10 ani, prin țară şi în afara ei: București, Bulgaria, Deva, Odorheiu Secuiesc, Iași, Arad, Ungaria… În 2024, la cea de-a X-a ediție, trofeul a revenit Coralei ARMONIA, din Baia Mare, dirijată de profesorul Adrian Iercoșan, și director al Festivalului.
Au fost și alte premii, oferite de Clubul Rotary, de Ordinul templierilor, Premiul Prieteniei. Așa cum spune de fiecare dată Alexandru Nicolici, un festival trebuie să scoată în evidenţă nu doar o formaţie, ci mai ales o idee. Ideea de valorificare a spiritului lo­cal. Să vezi explozia de sentimente pozitive ale coriștilor, care se văd pentru prima dată, dar care se împrietenesc, cântă şi dansează împreună, e cel mai important.
Cu ediţia a X-a a Festivalului Internaţional Coral „Li­viu Borlan” s-a mai scris o filă în istoria festivalului. E reconfortant să privim în față cu bucurie şi să rămânem cu magia muzicii şi cu speranța că va veni septembrie 2025. O altă ediţie, o altă călătorie pe aripile muzicii, sperăm!
Toate lucrurile profunde sunt cântec – spunea compozitorul Liviu Borlan. Bucuria muzicii nu trebuie niciodată întreruptă. Faceţi-o să sune frumos şi să trăiască cu adevărat!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.