Nemulţumiri în rândul zootehniştilor
O Ordonanţă de Guvern prevede desființarea prin divizare totală a Agenției Naționale pentru Zootehnie „Prof. Dr. G.K. Constantinescu” (ANZ) și fuziunea acesteia în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Măsura este aspru criticată de zootehnişti care spun că „desființarea ANZ prin divizare totală ar duce la pierderea unei activități derulate pe parcursul a 100 de ani.” În acest sens, Florin Criste, reprezentantul Centrului Național de Formare Profesională în Zootehnie, a apelat şi la parlamentarii maramureşeni. Acesta s-a întâlnit zilele trecute cu deputatul PSD, Gabriel Zetea.
”ANZ răspunde de acreditarea și recunoașterea asociațiilor crescătorilor de animale, aprobarea programelor de ameliorare și realizarea controalelor oficiale. De asemenea, gestionează baza națională de date a ecvideelor și implementează programul de conservare a resurselor genetice animale”, a explicat Florin Criste, reprezentantul Centrului Național de Formare Profesională în Zootehnie.
Desființarea ANZ va afecta grav activitățile prevăzute de Legea zootehniei nr. 32/2019, inclusiv creșterea și exploatarea, ameliorarea, reproducția, alimentația și conservarea resurselor genetice ale speciilor de animale de interes zootehnic. Dispozițiile legii nu se vor mai aplica crescătorilor de animale din diverse specii. Toate bazele de date gestionate de ANZ vor dispărea în momentul divizării totale. ANZ funcționează ca un tot unitar, colaborând constant între ANZ central și oficiile județene de zootehnie. ”Activitatea de implementare a legislației europene în zootehnie trebuie realizată unitar pe teritoriul României de o instituție de specialitate unică, conform regulamentelor și directivelor europene, similar cu organizarea autorităților recunoscute din celelalte state membre UE. Fără existența Agenției Naționale pentru Zootehnie, așa cum funcționează conform HG nr. 1188/2014, nu se va putea realiza activitatea zootehnică în România”, susțin reprezentanții ANZ.
Este greu de acceptat desființarea ANZ, mai ales că în acest an se împlinesc 100 de ani de la fondarea Institutului Național de Zootehnie de către Profesorul G. K. Constantinescu. Parlamentarul maramureşean a declarat că va face o interpelare la Ministerul Agriculturii. „În acest sens, voi înainta o intrebare către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a găsi varianta optimă ca ANZ să își poată continua activitatea ca instituție de sine stătătoare. Este esențial să susținem activitatea ANZ și să recunoaștem importanța acesteia în sectorul zootehnic românesc, deoarece această desființare nu afectează numai angajații, ci și fermierii și întregul sistem zootehnic naţional”, a concluzionat deputatul Gabriel Zetea.
În procesul de reorganizare a MADR se solicită menținerea unei structuri cu reprezentare națională, respectiv o autoritate competentă în domeniul zootehnic la nivel național, comparabilă cu autoritățile similare din statele europene. Totodată, se propune ca structura desemnată ca autoritate competentă să fie prezentă la nivel teritorial pentru a realiza toate activitățile conform prevederilor legislative în vigoare.