Interes scăzut pentru adopții • Doar nouă copii din Maramureș au fost adoptați de la începutul anului

0
353

Orice copil din sistemul de protecție al statului visează să aibă o familie. La urma urmei, familia este cel mai important lucru și pentru adulți, însă pentru cei mici, rolul familiei în dezvoltarea psiho-emoțională este vital. În Maramureș sunt la momentul de față 119 copii adoptabili, dintre care însă doar nouă au reușit să-și vadă împlinit acest vis.

Șase dintre copiii adoptați sunt din Maramureș, iar alți trei și-au găsit familii adoptive în alte județe. Media este mai mică decât anul trecut, când pe tot parcursul anului au fost adoptați 25 de copii, 22 dintre ei găsindu-și părinți în Maramureș, iar alți trei, în alte județe, după cum arată oficialii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Maramureș (DGASPC).
Este cunoscut faptul că pentru realizarea unei adopții sunt mai mulți pași greoi, iar birocrația este stufoasă.
„De la începutul acestui an a fost încuviințată adopția, prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru un număr de șase copii în județul Maramureș. De asemenea, trei copii din județul Maramureș au fost adoptați de către familii din alte județe”, precizează purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureș, Adrian Mândru.

119 copii adoptabili, doar pentru 37 s-a creat profilul public

La momentul de față, pentru 37 din cei 119 copii adoptabili a fost creat profilul public.
„Facem precizarea că în cadrul profilului public al copilului se regăsesc copii cu nevoi speciale de sănătate, copii care fac parte din grupuri de frați adoptabili împreună, copii cu vârsta cuprinsă între 5 și 14 ani”, mai arată reprezentanții DGASPC.
Conform prevederilor legale în vigoare, în cadrul Registrului Național pentru Adopții (RNA) este constituită o secțiune distinctă, respectiv profilul public, în care sunt incluse următoarele categorii de copii adoptabili:
– cei pentru care în termen de șase luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopție nu s-a inițiat potrivire practică;
– cei pentru care în termen de șase luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopție, deși a fost inițiată etapa potrivirii practice, aceasta a eșuat;
– cei pentru care în termen de șase luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopție, deși a fost pronunțată o hotărâre de încredințare în vederea adopției, aceasta a fost revocată;
– copiii pentru care lista generată din RNA nu conține timp de trei luni consecutiv niciun-nicio adoptator/familie adoptatoare atestat/atestată.

Informare și consiliere, la DGASPC

„Există familii care consultă profilul public al copilului și adoptă copii înscriși în secțiunea amintită, astfel încât putem spune că acestea sunt exemple de reușită.
Persoanele/familiile care intenționează să adopte copii se vor adresa Compartimentului Adopții și Postadopții din cadrul DGASPC Maramureș din Baia Mare, strada Banatului, nr. 1, pentru informare și consiliere cu privire la actele necesare depunerii cererii de evaluare în vederea obținerii atestatului de persoană/familie aptă să adopte, precum și a demersurilor specifice adopției”, a adăugat purtătorul de cuvânt al DGASPC Maramureș, Adrian Mândru.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.