Concediul medical în caz de accident de muncă sau boală profesională are un regim juridic și fiscal aparte

0
46

Asigurarea pentru accidentele de muncă e în strânsă legătură cu obligațiile angajatorului, ceea ce înseamnă că acel concediu medical pentru accidentele de muncă sau alte boli profesionale se acordă fără a cere stagii de cotizare și fără să intereseze pe cineva cât și de când cotizează angajatul cu CASS (contribuție la sănătate).
Încadrarea greșită, ca urmare a neglijenței celor responsabili, schimbă inclusiv regimul fiscal al indemnizației aferente actului medical.
Cetățenii se întreabă în general dacă un angajat de doar câteva zile sau săptămâni poate beneficia de concediu medical plătit. Răspunsul este afirmativ. Salariatul este acoperit de asigurarea pentru accidente de muncă și boli profesionale încă din primul moment al relației sale de muncă, pentru că această asigurare este a angajatorului, nu a salariatului, iar, pe de altă parte, angajatorul are obligația de a asigura, pe lângă instruirea suficientă și adecvată în privința securității și sănătății în muncă, toate condițiile pentru ca salariații săi să lucreze într-un mediu sigur și lipsit de orice riscuri în privința sănătății.

Concediile medicale obișnuite, regim diferit

Cealaltă asigurare, pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate, în cazul salariaților, depinde de un stagiu minim de cotizare pentru că, se presupune, afecțiunile pentru care se acordă medicalul nu au o legătură cu activitatea profesională a acestuia.
Astfel, constatăm că avem un regim juridic diferit în cazul în care salariatul suferă un accident de muncă sau afecțiunea de care suferă are legătură cu munca sa, dar avem și un regim fiscal diferit.
Atunci când un accident de muncă sau o suspiciune de boală profesională nu beneficiază de regimul juridic potrivit, se modifică și regimul fiscal, iar în aceste condiții lucrătorii afectați vor încasa mai puțini bani, deci vor fi afectați din ambele perspective.
Atunci când un lucrător s-a accidentat la locul de muncă, nu mai este în discuție dacă beneficiază sau nu de concediu medical, ci chiar modul în care angajatorul sau, după caz, medicul care-i acordă asistență acționează conform legii sau nu.
Niciun eveniment (în sensul dispozițiilor privind sănătatea și securitatea în muncă) nu poate fi trecut cu vederea, iar încălcarea dispozițiilor legale se sancționează cu amendă, potrivit Legii 319/2006.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.