Codul roșu de caniculă ne dă bătăi de cap tuturor. Autoritățile au luat o serie de măsuri și fac recomandări pentru limitarea efectelor caniculei, dar, până la urmă, fiecare dintre noi trebuie să ne protejăm.
Una dintre cele mai mari probleme cu care ne confruntăm cu toții pe timp de caniculă este încălzirea peste măsură a locuinței. Dacă nu este aer condiționat, temperatura poate crește până când devine deranjantă. Direcția de Sănătate Publică Maramureș, prin directorul Rodica Bene, transmite o serie de recomandări pentru a limita încălzirea locuinței peste măsură.
”Închideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile. Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă” – explică ea.
Recomandarea este ca ferestrele să fie deschise doar seara târziu, după ce se răcoreşte afară şi noaptea sau dimineaţa devreme. Recomandă, de asemenea, să se lase ferestrele deschise pentru a se crea curenţi de aer, în orele în care afară este mai rece decât în casă, respectiv noaptea şi dimineaţa devreme.
O altă recomandare se referă la aparatura electrică.
„Stingeţi sau scădeţi intensitatea luminii artificiale. Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie”, mai recomandă ea.
Această recomandare are legătură cu faptul că orice aparat electrocasnic, dar şi lumina artificială, emană căldură, pe lângă radiaţiile electromagnetice. Astfel, pentru a limita încălzirea locuinţei, aparatele pe care nu le folosim este bine să fie scoase din priză. Acestea emană căldură, care va contribui la încălzirea locuinţei, asta pe lângă radiaţiile despre care deja se vorbeşte că sunt dăunătoare.
Cele mai mari cantități de radiații sunt emise de frigider, telefonul mobil sau televizor. Partea bună este că zona periculoasă a frigiderului este cea din spate, care este, de regulă, aşezată spre perete. În plus, este imposibil să îl opreşti, cel puţin pe timpul verii. Însă în cazul televizorului, acesta poate fi scos din priză atunci când nu urmărim programele tv, pentru a limita încălzirea locuinţei. De asemenea, cuptorul cu microunde sau calculatorul, pot fi scoase din priză atunci când nu sunt utilizate.