Ce drepturi și ce obligații are pacientul internat

0
42

Oricine a avut vreodată probleme de sănătate și a fost internat la spital știe că s-a lovit de anumite situații, mai mult sau mai puțin clare. De exemplu, pacienților li se cere să semneze anumite documente, sau li se cere să respecte anumite reguli. E bine ca pacienții să știe ce drepturi au, dar și ce obligații le revin la internarea în spital.
După cum arată reprezentanții Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare, acestea sunt drepturile la internare:
Pacienții au dreptul la îngrijiri medicale de cea mai înaltă calitate de care societatea dispune, în conformitate cu resursele umane, financiare și materiale.
Bolnavul trebuie să fie respectat ca persoană umană, fără nicio discriminare. De asemenea, se impune să fie informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum și la modul de a le utiliza, dar și asupra identității și statutului profesional al furnizorilor de servicii de sănătate.
Pacientului trebuie să îi fie aduse la cunoștință regulile și obiceiurile pe care trebuie să le respecte pe durata spitalizării, intervențiile medicale propuse, riscurile potențiale ale fiecărei proceduri, alternativele existente la procedurile propuse, inclusiv asupra neefectuării tratamentului și nerespectării recomandărilor medicale.
Pacientul are dreptul de a decide dacă mai dorește să fie informat în cazul în care informațiile prezentate de către medic i-ar cauza suferință.
Informațiile se comunică într-un limbaj respectuos, clar, cu minimalizarea terminologiei de specialitate; în cazul în care pacientul nu cunoaște limba română, informațiile i se aduc la cunoștință în limba maternă ori în limba pe care o cunoaște sau, după caz, se va căuta o altă formă de comunicare. Mai are dreptul de a cere în mod expres să nu fie informat și de a alege o altă persoană care să fie informată în locul său.

Poate refuza sau opri procedurile medicale

Pacientul are dreptul să solicite și să primească, la externare, un rezumat scris al investigațiilor, diagnosticului, tratamentului și îngrijirilor acordate pe perioada spitalizării. Are, totodată, dreptul să refuze sau să oprească o intervenție medicală asumându-și, în scris, răspunderea pentru decizia sa; consecințele refuzului sau ale opririi actelor medicale trebuie explicate pacientului. Mai există dreptul la confidențialitatea informațiilor.
De asemenea, poate beneficia de sprijinul familiei, al prietenilor, de suport spiritual, material și de sfaturi pe tot parcursul îngrijirilor medicale. La solicitarea pacientului, în măsura posibilităților, mediul de îngrijire și tratament va fi creat cât mai aproape de cel familial.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.