Maramureșul și alte câteva județe din zona centrală a țării se află sub cod portocaliu de caniculă, în timp ce restul țării este sub cod roșu. Temperaturile extrem, se anunță și pentru săptămâna viitoare, motiv pentru care autoritățile au dispus măsuri preventive.
La Instituția Prefectului de Maramureș, ieri, a fost convocată o ședință de urgență care a reunit toți reprezentanții instituțiilor județene implicate, respectiv Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), Direcția de Sănătate Publică (DSP), Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) și Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Prefectul județului Maramureș, Rudolf Stauder, a explicat că s-au transmis măsurile care trebuie luate în toate unitățile administrativ-teritoriale (UAT) din județ și că se vor face controale pentru a se verifica dacă sunt implementate. „În această perioadă vom fi în teren, vor fi echipe care vor verifica dacă planul de măsuri transmis către toate UAT-urile este pus în aplicare”, a spus prefectul.
Una dintre cele mai importante măsuri se referă la asigurarea de apă potabilă pentru cetățeni. „E important ca toate UAT-urile din județ să asigure apă potabilă în zonele aglomerate și spații unde lumea să se poată adăposti la umbră și, eventual, să se verifice starea de sănătate”, a precizat reprezentantul Guvernului în teritoriu.
El s-a referit și la atenția deosebită pe care o necesită persoanele vulnerabile, vârstnicii, în general. „Cu toții avem aparținători, avem rude, persoane vârstnice, persoane la care trebuie să fim atenți în această perioadă, să luăm legătura cu ei, să vedem care e starea lor de sănătate dacă au toate cele necesare ca să nu le pună viața în pericol”, a punctat prefectul Rudolf Stauder.
Focul deschis, interzis
De asemenea, trebuie știut că în aceste zile este interzis focul deschis, precum și arderea de vegetație uscată, după cum a precizat inspectorul-șef, Marian Pițiș de la ISU Maramureș. Recomandarea este cu atât mai importantă, cu cât e weekend și lumea iese la iarbă verde sau în drumeții. „Am întreprins măsuri atât în plan preventiv, cât și în plan operativ prin angrenarea Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență în activități de informare preventivă, având în vedere și evoluția situației operative cu creșterea numărului de incendii de vegetație uscată și la fond forestier; informarea populației cu privire la interzicerea utilizării focului deschis la arderea de miriști și vegetație uscată; stabilirea rezervei de forțe și mijloace în stare de operativitate; identificarea surselor de apă ce pot fi folosite pentru alimentarea autospecialelor de stingere; amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor și de adăpostirea populației – aici am primit şi ajutorul ONG-urilor, Crucea roșie și Serviciul Maltez”, a declarat inspectorul-șef, Marian Pițiș.
Atenție la hidratare!
Rodica Bene, directorul Direcției de Sănătate Publică Maramureș, a completat că este de evitat expunerea prelungită la soare între orele 11 și 18. De asemenea, ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura depășește 32 de grade Celsius. „Beți zilnic între 1,5-2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete. În perioada caniculară se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 de minute”, a mai spus Rodica Bene.
O altă măsură preventivă se referă la evitarea alcoolului și a băuturilor cu cofeină sau energizante.
De asemenea, prefectul a îndemnat cetățenii să nu ezite să sune la numărul de urgență 112, ori de câte ori observă o situație de risc sau persoane care au nevoie de ajutor. „Dacă observați incendii, fum, orice situație care ar putea provoca incendii, nu ezitați să anunțați la 112”, a mai spus prefectul.
Ați lăsat bolnavi cronici fără acces la consultații pe perioada nedeterminata ,ambulatoriul fiind băgat în renovare. Numai în Baia Mare se putea face asa ceva unde toate se fac fără a folosi creierul. Probabil ca nici nu aveți.