Calitatea apei în județul Maramureș a fost verificată în cursul anului trecut de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică Maramureș. Conform Raportului de activitate de anul trecut prezentat la Colegiul Prefectural, au fost găsite probe neconforme în ce privește apa potabilă distribuită prin rețea.
Au fost colectate date de la cele 786 de unități administrativ-teritoriale din județ, pentru inventarierea zonelor de îmbăiere amenajate sau neamenajate.
În ce privește calitatea apei de fântână și a apei arteziene de utilizare publică, au fost prelevate 21 de probe în cursul anului trecut. Au fost monitorizate 13 surse de apă în mai multe localități, astfel: la Strâmtura, la Cavnic (trei probe), la Coaș, Mara, Săcel, Budești, la Botiza (trei probe), Băița, Nistru, Lăpușel, la Băiuț (trei probe), la Mesteacăn (două probe) și la Recea (două probe).
În ce privește monitorizarea apei potabile îmbuteliate, altele decât apele minerale sau apele de izvor, au fost inventariați producătorii de ape de masă din județ care dețin sortimente înregistrate la Registrul apelor potabile îmbuteliate.
De asemenea, este monitorizată calitatea apei potabile distribuite în sistem centralizat. Au fost analizate 30 de sisteme publice pentru opt metale: Cadmiu, Crom. Cupru, Mercur, Plumb, Fier, Mangan și Arsen.
S-au găsit probe neconforme astfel: la Ardusat s-a constatat prezența Arsenului în apă, la Strâmtura, Suciu-Groșii Țibleșului, Ardusat și Ulmeni s-a găsit Fier în apă, la Suciu-Groșii Țibleșului, Seini, Ardusat, Gârdani și Ulmeni s-a găsit conținut de Mangan, conform Raportului de activitate al DSP pe 2023.
La Baia Mare care este calitatea apei la robinetele băimărenilor ?
De ce nu suntem informați periodic
Anunțați, când și unde vom putea lectura rezultatele
Apa la Ulmeni e praf…..de ani de zile