Pagube produse de fenomenele meteorologice periculoase din 1 iulie

0
92

Precipitațiile abundente, aversele însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului au contribuit la producerea unor pagube materiale pe raza localităților Ieud, Ocna Șugatag, Șișești, Budești, Sighetu Marmației, Cavnic și Călinești.

S-au depășit pragurile de precipitații la stațiile hidrometrice Copalnic, Ferești, Strâmtura, Vadu Izei, Cavnic și au fost depășite cotele de apărare pe râul Cavnic.
Comitetele locale pentru situații de urgență au acționat cu utilajele din dotare (buldoexcavator, autobasculantă, tractor, drujbe, vehicule, pompe) și personal SVSU pentru decolmatarea podurilor, podețelor, șanțurilor și rigolelor, degajarea aluviunilor, îndepărtarea arborilor și crengilor prăbușite/rupte de vânt, și refacerea infrastructurii afectate de șuvoaiele de apă.
În localitatea Văleni, rafalele puternice de vânt au prăbușit mai mulți arbori care au avariat acoperișurile la 6 gospodării, 12 anexe gospodă­rești și 2 obiective sociale și economice. De asemenea, a fost doborâtă de vijelie o suprafață de 5 hectare de pădure.
În Sighetu Marmației, vijelia a smuls elemente de construcție de pe un acoperiș, care în cădere au rănit un cetățean.
În Sighetu Marmației și la Șișești rafalele vântului au afectat și avariat peste 20 de acoperișuri (case, blocuri, fațade, obiective sociale și economice).
Echipaje ale societății Electrica s-au deplasat în zonele afectate și au intervenit pentru remedierea defecțiunilor și alimentarea cu energie electrică a consumatorilor.
Precipitațiile abundente au contribuit la formarea de scurgeri de pe versanți care au transportat aluviuni, material lemnos și au inundat 4 anexe gospodărești și 4 beciuri în Ocna Șugatag.
Debitele și nivelurile crescute ale unor cursuri de apă necadastrate și scurgerile de pe versanți nu au putut fi preluate de rețelele de canalizare, iar șuvoaiele de apă au colmatat poduri, podețe, șanțuri și rigole. Apele s-au revărsat și au afectat 4 surse de alimentare cu apă în sistem centralizat, o stație de epurare a apei, o rețea de alimentare cu apă și canalizare. Au fost afectate de inundații 10,8 kilometri de drum comunal, 27,9 km de străzi, 24 km de drumuri fores­tiere și agricole și 10 hectare de teren arabil.
Pompierii militari au degajat din zona rețelelor de infra­structură și a rețelelor de alimentare cu energie electrică copacii prăbușiți și crengile rupte de rafalele puternice de vânt. De asemenea, au acționat cu motopompe pentru evacuarea apelor din beciurile și curțile inundate.
Prefectul Rudolf Stauder, președintele C.J.S.U. Maramureș, a precizat că vor fi constituite comisii mixte care se vor deplasa în teren și vor evalua pagubele, pentru a fi transmise la ministerele de resort.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.