Furtuna a distrus o întreagă pădure de brad în Vălenii Maramureșului

2
1042

Dacă unii maramureșeni au resimțit puțin sau deloc furtuna de luni seara, cei din Vălenii Maramureșului, dar și din Budești sau Ocna Șugatag au resimțit-o pe deplin.
Dar nu a fost doar acolo. De cealaltă parte a Gutâiului au fost probleme la Întrerâuri, iar în Remecioara s-a distrus puntea, dar este în refacere. În Vălenii Maramureșului sunt în curs lucrări de reparare a drumurilor. Dar emblematică, datorită impactului de pe Facebook și social media, a fost pădurea familiei Nemeș. Sunt soții Maria și Mihai Nemeș, cunoscuții interpreți de folclor maramureșean. Pădurea? E deasupra casei, plantată acum 40-50 de ani de bunicul doamnei Maria. La fața locului, se vede clar furia cu care natura a generat un fuior și a retezat întreaga pădure de brad, câteva zeci spre o sută de copaci sănătoși. Sunt rupți de la mijloc precum scobitorile.
Primarul comunei Călinești, Petru Nemeș, ne spune nouă și lor că va insista ca silvicii să le marcheze lemnele și să poată fi folosite în timp util, înainte ca ele să se distrugă, așa cum s-a petrecut cu câțiva ani în urmă, în 2017, în pădurile din Cavnic și Budești. De altfel, situația și pădurea seamănă flagrant de mult cu pădurea de deasupra Cavnicului, spre Budești, de pe marginea drumului, devenită la rându-i istorie.
Cat despre pagubele din zonă, primarii fac liste, inclusiv cu cele din gospodăriile oamenilor. Case dezvelite, șuri rupte, acoperișuri luate.
Dar, așa cum ne spune edilul de Călinești, șansele ca oamenii să fie recompensați, ajutați de Stat, sunt destul de mici.

2 COMENTARII

  1. Fiecare specie forestiera are un anumit areal,iar in cazul de fata molidul plantat in afara arealului este vulnerabil ,lemnul fiind de o slaba calitate,consecintele se vad.In mod cert zona respectiva este a foioaselor si nicidecum a rasinoaselor si asa se poate intampla atunci cand omul nu respecta ordinea fireasca a lucrurilor.

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.