Să râdem de ei, cum râd şi ei de noi, acum că i-am ales

0
66

Cu Sânziana creştină e cam aşa

Ia ce zice un parlamentar de-al nostru, de pe stânga. „Creştinii sărbătoresc astăzi Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul, sărbătoare cunoscută în popor, ca Sânzienele. Sf. Ioan Botezătorul, ”cel mai mare om născut din femeie”, este un exemplu de credinţă, smerenie şi iubire, de aceea, noi, creştinii, îl cinstim şi îl iubim atât de mult. Şi nu întâmplător, peste 2 milioane de români poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul”. Sânziana, Sânzianul, Osânz şi Osânza trebuia sărbătoriţi creştineşte deci. Ia ce zice Wiki: „Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Uneori Sânzienele sunt supranumite si Drăgaicele, manifestându-se, potrivit superstiţiei, în ziua Sf. Ioan Botezătorul – 24 iunie. După Mircea Eliade, Sânzienele provin dintr-un cult roman, raportat la zeiţa Diana – Sanctae Dianae:
„Pârvan presupune că Diana daco-romană (Diana sancta, potentissima) era aceeaşi divinitate cu Artemis-Bendis a tracilor (Herodot, IV, 33). Această echivalenţă, oricât de probabilă ar fi ea, nu este încă demonstrată, dar nu este nicio îndoială că sub numele roman al Dianei s-ar ascunde, sincretizată sau nu, o zeiţă aborigenă. Or cultul acestei zeiţe a supravieţuit după romanizarea Daciei şi numele de Diana se găseşte în vocabula românească zâna. Diana Sancta din Sarmizegetusa a devenit Sânziana (San(cta) Diana), figură centrală a folclorului românesc. Continuitatea religioasă şi lingvistică a fost asigurată mai ales datorită faptului că procesul de transformare a avut loc intr-un mediu popular, adică rural (campestru şi silvestru).” Chiar aşa, cine-i nenea ăsta, Eliade, să-l contrazică pe dom’ senator? A scris doar Istoria Religiilor, şi ce dacă??

Cineva e în campanie şi e repostat masiv

Un prim-ministru prezidenţiabil postează, uneori nu foarte inspirat. Dar e repostat pe loc de-ai lui. De-ai noştri ai Lui. “Alături de voi, la bine şi la greu!”, scrie el, cu drapelul. Atât. Primul comentariu: „Dorim un trai decent”. „Introducem azi salariul minim european în România. Urmărim protejarea puterii de cumpărare, un câştig salarial mediu brut cât mai apropiat de 50% din salariul mediu net pe economie şi raportarea la productivitatea muncii. Reamintesc că, din 1 iulie, majorăm salariul minim de la 3.300 la 3.700 de lei şi vor beneficia circa 1,8 milioane de angajaţi”. OK, să vedem rezultatele. Proprietarii de firme gem şi se aşteaptă la şi mai rău.

Proiect de lege de (ne)folosit

„Un proiect de lege important pentru primării, pe care l-am iniţiat alături de mai mulţi colegi, a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor şi acum merge la promulgare. Legea permite primăriilor să reabiliteze clădiri care nu sunt în proprietatea lor, reglementând preluarea în administrare temporară de către unităţile administrativ-teritoriale, pe bază de protocol de implementare, de la administratorul bunurilor proprietate publică sau privată a statului, care a dezvoltat cu privire la acestea un proiect de interes naţional finanţat integral sau parţial din fonduri publice naţionale, fonduri proprii şi fonduri europene, a oricăror categorii de proiecte de interes naţional, cu respectarea condiţiilor prevăzute de lege.” Şi-acum să vedem cum aplicaţi Dvs legea asta, bună ca idee, la clădirile REMIN din Maramureş. Ba chiar la cele ale Cooperaţiei. Ei?

Veni vidi învincii

„Am spus, pe parcursul întregii campanii electorale, că există viaţă după 9 iunie. Şi cu siguranţă există viaţă, chiar dacă unii suntem învingători, iar alţii au fost trimişi acasă, prin vot democratic şi prin voinţa maramureşenilor. De azi, însă, campania electorală s-a încheiat şi trebuie să ne aşezăm cu toţii la masa dialogului pentru a construi cu încredere pentru Maramureş. Felicit toţi competitorii înscrişi în această cursă electorală, dar felicit în primul rând maramureşenii, pentru că ei sunt cei care au decis prin vot covârşitor cine sunt liderii care vor să îi reprezinte în umătorii 4 ani”. Din ce ştim noi, n-a stat nimeni cu nimeni încă la masa dialogului, dintre foştii candidaţi la CJ, de exemplu. Sunteţi certaţi toţi cu toţi, nu?

Încep gogonatele prezidenţiale. Prezidenţiabile?

Le luăm la rând, nu le epuizăm prea repede. „Case la doar 35.000 de euro pentru români.” Va reieşi că nu-s case, ci apartamente, şi nu apartamente, ci garsoniere. Adică…

„Silence! I kill you!”

Nu era nevoie să facem trimiteri la Jeff Dunham ca să prindeţi ideea, nu? E o linişte în zona partidelor ce au înfrânt la alegeri de numa’-numa’. AUR şi alte partide n-au mai postat nimic de la alegeri! Culmea, toţi erau învingători! Când colo, doar Zetea mulţumeşte, îşi arată primarii… Tace şi PMP Maramureş, are pagini Sediul PMP, PMP Femei, toate fără viaţă. Întreabă un om, pe pagina unui partid frecventabil de altfel, cel din stradă. „Cine îşi dă demisia după rezultatele astea slabe?” Tot linişte, nu?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.