Conexiuni armonice, propuse de Mihaela Mureşan, despre partea nevăzută a Universului

0
47

Absolventă a studiilor masterale ale secţiei de Arte Plastice din cadrul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Mihaela Mureşan invită iubitorii artei la „Conexiuni armonice”, prima sa expoziţie personală. Expoziţia rămâne deschisă în Salonul Artelor din cadrul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” din Baia Mare până în 5 iulie.

Artista plastică, Mihaela Mureşan, abordează într-un stil aparte „universul de imagini picturale cu o notă enigmatică, pătrunzând parcă într-un orizont fără sfârşit. Lucrările de pe simeze aduc în faţa privitorului un spaţiu care la o primă citire se prefigurează într-un cosmos, un univers îndepărtat cu stele, nebuloase, praf şi gaz interstellar. Dar devine pentru autoare mai mult de atât, un spaţiu mitico-ritualic desprins parcă dintr-o cosmogonie, a unei zidiri luminoase, un rezervor inepuizabil de idei şi imagini”, a evidenţiat curatorul expoziţiei, conf. univ. dr. Greti Adriene Papiu.
Pe de altă parte, Greti Papiu observă „o aplecare spre folosirea şi explorarea diverselor tehnici artistice şi grafice, pe suporturi multiple, ajungând până la inserarea universului pictural propriu, pe obiecte de mobilier, apoi explorând chiar şi metoda neurograficii. Putem observa că recurge la formatul circular al pânzelor, deoarece cercul indică o mişcare liberă. Cercul este simbolul perfecţiunii, omogenităţii, mişcării imuabile şi eterne care nu are nici început, nici sfârşit. Pe plan cosmic, simbolizează cerul, este simbolul timpului, al veşnicei reînceperi, redate în plan iconografic prin imaginea şarpelui care-şi muşcă coada. Totuşi, ca orice simbol, cercul are şi o conotaţie negativă: reprezintă o limitare, un spaţiu închis în sine, fără început şi fără sfârşit, desăvârşit, cercul este semnul absolutului. Cercul limitează un spaşiu, dar mişcarea de rotaţie, care formează acest spaţiu este potenţial infinită”.
În cadrul vernisajului, curatorul expoziţiei a mai remarcat faptul că „la Mihaela avem de-a face cu spaţii ale lăuntricului, spaţii ale trăirii, spaţii existenţiale în care structura fizică este abolită treptat prin apariţia unor spaţii explozive, create prin calităţile expansionale şi tensiuni cromatice…Mihaela Mureşan proiectează viziunile sale cele mai adânci, filtrate prin forme abia vizibile sau imaginate, structurând un câmp de forţe, un spaţiu tensional ce reflectă intensitatea trăirii, contemplarea existenţială şi aspiraţia transcendentală a omului”.
La rândul său, artista expozantă, Mihaela Mureşan, a completat că în expoziţie este vorba despre „partea nevăzută a Universului, despre captarea imaginilor de cei de la NASA. Eu nu am făcut altceva decât de a reda în propriul meu stil aceste imagini. Eu am reprezentat simbolistic anumite aspecte în toate imaginile plastice, dar mi-am dat seama că privitorul are propriul lui scenariu”.
Despre Mihaela Mureşan, s-a spus că este un artist polivalent: pictează, cântă, joacă în film cu multă dezinvoltură. Iar calităţile sale artistice s-au transmis şi familiei. De altfel, în cadrul vernisajului, fiica artistei, Paula Ioana Mureşan, a susţinut un mic moment muzical, dovedind că are într-adevăr mult talent, cucerind inimile şi auzul celor prezenţi la eveniment, cu interpretarea, cu vocea şi prezenţa sa caldă.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.