La Coloanele de la Limpedea, In Memoriam Ştefan Treger

1
108

Sâmbătă, 29 iunie, la Coloanele de la Limpedea are loc un eveniment în memoria celui care a fost Ștefan Treger (István). Demonstrații de escaladă realizate de foste și actuale generații de alpiniști, precum și o invitație la o poveste și un gulaș fac parte din acțiunea ”Memorialul Treger 2024”. Planificată să înceapă la ora 13.00.
Ștefan Treger (1946-1994) a moștenit și a dus mai departe dragostea pentru munte și pasiunea pentru sport. ”Ludovic Treger, bunicul lui Ștefan, mare iubitor al munților, a scris o carte în 1935, cuprinzând descrieri, hărți, fotografii despre aria montană maramureșeană. Pe Igniș se află o stâncă, lângă care este fotografiat autorul, aceasta purtând numele Treger. Ludovic Treger junior, tatăl lui Ștefan, a fost jucător de fotbal în echipa băimăreană prin anii’ 40, drumeț montan, maratonist, schior, a practicat și orientarea turistică, obținând medalii, diplome, cupe”, informează Eva Treger – soția lui Ștefan Treger.
Jucător de polo, căță­rător montan, legitimat ulterior ca antrenor de alpinism, Ștefan Treger înființează în decursul anilor 1972-1990 mai multe cluburi sportive (Montana, IMUAS) înregistrate la Federația Română de Alpinism și Escaladă. ”Alpiniștii antrenați de Ștefan Treger au obținut de-a lungul anilor numeroase medalii, diplome, cupe, aducând un plus de valoare sportului băimărean”. ”Era omul muntelui: indiferent de anotimp și de vreme, îl găseai pe stânci, coordonându-și sportivii într-un mod exigent, urmărind ca tehnica de cățărare să fie cât mai aproape de perfecțiune”, a precizat Eva Treger.
Locurile lui preferate pentru antrenamente și competiții erau Creasta Cocoșului și Coloanele de la Limpedea. ”La Coloanele Limpedea, prin anii’ 80, împreună cu alpiniștii lui, a pitonat 38 de trasee care astăzi sunt loc de antrenament pentru ca tânăra generație de alpiniști să atingă performanțe. De altfel era dorința lui ca școala băimăreană de alpinism să continue prin înființarea de noi cluburi, de noi pasionați și iubitori ai cățărărilor pe stânci, mereu sub deviza «sus, cât mai sus»”, a spus Eva Treger. (sursă informaţii şi foto: Eva Treger)

1 COMENTARIU

  1. Coleg de clasa si prieten, sunt mandru de relizarile sale
    Felicitari doamnei Teger pentru cuvintele frumoase pentru Istvan !

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.