Specialiştii iau în calcul legătura dintre cazurile frecvente de cancer şi perimetrele miniere neecologizate

0
279

Atentat la sănătatea maramureşenilor
O organizație nonguvernamentală cu activitate în domeniul mediului, Go Green Resources, afirmă că metalele grele cauzează cancer. Din păcate, în România nu există studii oficiale în acest sens.
Lângă Baia Mare și în tot județul se află o mulțime de depozite de deșeuri miniere abandonate după închiderea mineritului. Unele dintre ele au fost ecologizate, dar o altă parte dintre iazurile de steril continuă să polueze cu metale grele. Cert este că se înregistrează o frecvenţă ridicată a cazurilor de cancer, cele mai multe forme de boală fiind localizate la plămâni.
Potrivit directorului adjunct al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Maramureș, Carmen Sima, screeningurile și aparatura modernă ajută la depistarea precoce a acestei boli, însă nu se poate face nicio asociere directă între un factor extern și această boală. „Cancerul este o boală cronică ce are mai mulți factori de risc, iar acești factori de risc sunt foarte heterogeni, multipli. De la factori endogeni, factori rasiali sau care țin de încărcătura familială, la factori exogeni, fumat, poluare, raze ultraviolete. Și fiecare localizare își are, pe baze științifice și studii populaționale relevante, o ierarhizare de factori de risc”, explică ea.
„Generic, poluarea sigur că este un factor de risc. Dar cât influențează apariția bolii canceroase, asta este un alt subiect de discuție. Nu poți să spui că există o relație de cauzalitate directă între poluare și cancer, ci intervine ca un factor de risc, împreună cu alți factori”, completează Carmen Sima.
Medicul de medicina muncii, Dorin Triff, a explicat de ce nu putem avea acum o statistică sau un studiu care să poată corela această poluare cu metale grele și numărul cazurilor de cancer în Maramureș, unde am avut industrie grea și avem, în continuare, poluare cu metale grele.
„Există cercetări care leagă expunerea la metale grele și unele forme de cancer. Noi nu avem evidențe de acest gen. E foarte greu să faci o legătură directă între cei care au lucrat la Romplumb (fostă întreprindere de prelucrare a plumblui din Baia Mare) și apariția unui cancer, pentru că evoluția cancerului se derulează în timp”, spune doctorul Dorin Triff.

Cum se declanșează cancerul?

De asemenea, mai explică medicul, e nevoie de doi factori care să declanșeze boala. „Inițial, apare o mutație. De exemplu fumătorii: la ei rămân acolo niște agenți oxidanți și gudroane care produc mutații în celulele pulmonare. Dar nu numai acolo, pentru că ele se absorb, organismul luptă cu ele. O parte se elimină prin urină, o parte se depun în organism. Și acolo apar mutații în codul lor genetic (al celulelor, n.r.), care pot să se transforme sau nu, în cancer. Se spune că trebuie să mai apară un cofactor. Nu știm în ce constă acel cofactor, poate fi o a doua mutație. Dar stau în stare latentă, cumva în loc de un ADN nucleic normal, când va veni momentul să se exprime, va avea o predispoziție de a dezvolta celulele tumorale”, mai precizează medicul.
Apoi dă exemplul alunițelor de pe piele, care sunt considerate formațiuni precanceroase, dar care nu produc cancer decât în anumite condiții, astfel că trăim cu ele fără să ne afecteze în vreun fel.
De altfel, Dorin Trif mai arată că expunerea la orice factor de risc nu va avea același efect pentru toată lumea, iar unele persoane mai sensibile vor face boala, iar altele, mai rezistente, chiar dacă au fost expuse la aceiași factori de risc, vor rămâne sănătoase.
Chiar dacă nu avem studii făcute în acest sens, există cercetări care au demonstrat legătura dintre această boală și metalele grele.
„Studiile realizate de-a lungul timpului au arătat impactul negativ al metalelor și sinergia acestora, adică efectul cumulativ prin exacerbarea toxicității unei otrăvi de către alta, numită și efectul «cocktail». Pe baza acestor studii s-au realizat reglementări la nivel național și internațional, fișe toxicologice, cu scopul limitării consumului anumitor produse și restricționării eliberării în natură a acestora”, explică prof. univ dr. Ioan Bud, specializat pe probleme de mediu și minerit, de la Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Centrul Universitar Nord Baia Mare.
Institutul de Sănătate Publică din România a preluat în 2020 informațiile din raportul IARC (International agency for research on cancer) privind riscul de cancer al silicei cristaline”, mai spune profesorul universitar, criticând situația din România în ce privește ecologizarea fostelor perimetre miniere. „Toate studiile și reglementările au menirea de a avertiza și preveni impactul pe termen mediu și lung, însă situația din fostele perimetre miniere din România este revoltătoare prin faptul că au loc dispersii din ce în ce mai mari de metale toxice prin intermediul apelor de mină și silice cristalină prin intermediul vântului”, a adăugat prof. univ. dr. Ioan Bud, referindu-se la deșeurile miniere depozitate în imediata vecinătate a orașului Baia Mare.

România, pe penultimul loc la speranța de viață

Aproximativ 95.000 de români au fost diagnosticați cu cancer în 2020. În cele mai multe cazuri este localizat la plămâni la bărbați (17%) și la sân, la femei (28%).
În Maramureș, incidența a fost în 2022 de 271 de cazuri la 100.000 de locuitori, cifrele fiind ceva mai mici decât în 2019, când incidența a fost de 294 de cazuri la 100.000 de locuitori. Scăderea cazurilor de cancer din timpul pandemiei însă a avut o explicație diferită, și anume: oamenii nu s-au prezentat la medic de teama virusului, chiar dacă au prezentat simptome care în mod normal i-ar fi trimis la medic. Speranța de viață în România este de 74,2, pe penultimul loc din Europa. În Norvegia este de 83,3 ani.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.