Protest pentru ape mai curate

0
75

După ce în urmă cu trei ani a parcurs 2.220 de km într-o barcă pneumatică, de pe râul Săsar din Baia Mare până la Sulina şi Marea Neagră, Horea Naşcu, lector la Universitatea din Baia Mare (Departamentul de Filologie şi Studii Culturale), a iniţiat o nouă acţiune inedită.
De data aceasta, băimăreanul a decis să organizeze un protest sub titulatura „Someş 24. Vâslim pentru ape curate”. În cadrul acţiunii care a debutat în 22 iunie şi se va încheia în 30 iunie, va fi parcurs între traseul Someşului românesc (246 km).
„Fiecare ieșire cu barca pe râuri ca Săsarul, Lăpușul, Someșul sau Tisa înseamnă o ieșire în gunoaiele aruncate sau deversate direct în albia râului, precum și în cele colectate de șuvoaie în timpul viiturilor. Nu este de mirare că, în aceste condiții, în ultimii trei ani, oameni care să înoate nu am văzut decât într-un singur loc, pe Someș, în apropiere de orașul Satu Mare, pe o porțiune de apă impropriu denumită ștrand. Pentru a atrage atenția populației și autorităților asupra stării râului, vom vâsli pe Someș din locul în care acesta se formează, prin unirea Someșului Mic și a Someșului Mare, la Dej și până la Dara (județul Satu Mare), ultimul loc înainte de granița cu Ungaria unde se poate ieși cu barca de pe râu. Cu alte cuvinte, pe toată lungimea Someșului românesc. Este vorba, așadar, despre aproximativ 250 de kilometri (246 măsurați pe hartă, mai mulți, pe apă), pe care estimăm să îi parcurgem în nouă zile. Unii dintre participanți vor vâsli pe întreg traseul, ceilalți alăturându-li-se pe parcurs pentru câteva ore sau câteva zile”, a punctat Horea Naşcu.
Acțiunea se constituie într-o primă etapă dintr-o serie menită să schimbe, prin activități similare, dar și prin programe și activități educaționale, mentalități, practici, obiceiuri și, astfel, starea și soarta apelor noastre, a mai spus Horea Naşcu.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.