Corala „Doxologia” din Baia Mare – două decenii de activitate neîntreruptă în slujba lui Dumnezeu

0
55

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, la împlinirea a două decenii de activitate liturgică neîntreruptă și o activitate artistică de excepție, Corala „Doxologia” a Catedralei Episcopale „Sfânta Treime” din Baia Mare, dirijată de profesor muzicolog Paula Bondre, a susținut duminică, 23 iunie 2024, în ziua praznicului Pogorârea Duhului Sfânt, la împlinirea a 20 de ani de  existență, un concert extraordinar, în care au fost prezentate lucrări muzicale din repertoriul Sfintei Liturghii, pricesne specifice sărbătorilor de peste an, cântări patriotice și prelucrări folclorice ale marilor compozitori români.

Evenimentul a avut loc în Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, în prezența unui foarte mare număr de credincioși și melomani, iubitori ai bisericii și muzicii corale și a fost organizat de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureșului și Sătmarului, Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” din Baia Mare, Asociația Corală „Doxologia” și Organizația de Management al Destinației Județene Maramureș, în prezența și cu participarea nemijlocită a celor trei dirijori pe care i-a avut: Pr. Lect. Univ. Dr. Petrică Aurelian Covaciu, întemeietorul coralei, care a reușit să o urce pe culmile interpretării, Prof. Dr. Cosmin Lauran și Prof. muzicolog Paula Bondre, actualul dirijor. Concertul, conceput în patru părți, a cuprins cântările Sfintei Liturghii, pe muzica scrisă de Ioan D. Chirescu, Gavriil Muzicescu și Gheorghe Cucu. Partea a doua a delectat publicul din Catedrala Episcopală „Sfânta Treime” cu pricesne scrise de Nicolae Lungu, Gheorghe Cucu, Tudor Jarda și un aranjament și armonizare de Paula Bondre, solist Pr. Ionuț Pleș. În cântările pascale din partea treia au fost selectate piese de Gheorghe Mandicevschi, Nicolae Lungu și Ciprian Porumbescu. Partea a patra a fost dedicată cântărilor patriotice și folclorice, care a început cu „Sus inima, români”, a continuat cu Lino, Leano, de Nicolae Ursu, „Săracă, inima me”, armonizare de Cosmin Lauran, solist Codruța Uglea, și un colaj de „Cântec și joc” din Maramureș, de Dan Mihai Goia. O parte din aceste piese i-a avut la pupitru pe dirijorii invitați Pr. Lect. Univ. Dr. Petrică Aurelian Covaciu și Prof. Dr. Cosmin Lauran.

În cei 20 de ani de existență, Corala „Doxologia” a reprezentat Episcopia Maramureșului și Sătmarului la toate concertele solemne din Eparhie, la concursuri internaționale precum „Amour, noces et valses” din Elveția (2007), la Cevo, în Italia (2008 și 2010), la Viena (2011), în cadrul Târgului de Crăciun vienez, la Festivalul-concurs „Liviu Borlan” din Baia Mare (2011 și 2012), unde obține locul I, respectiv II, la concursul eclesiastic  „Lăudați pe Domnul” din Cluj-Napoca, organizat de Patriarhia Română (2014), locul I pe Mitropolie, Festivalul Concursul Național de Muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu” de la Orăștie, ediția a XXVIII-a (2017) – locul I, Festivalul Concurs Național de Muzică Corală Religioasă Ortodoxă „Buna Vestire”, ediția a XXX-a, Fundu Moldovei (2022), obține trofeul, la Festivalul de Muzică Corală Laică  și Religioasă „Gheorghe Cucu” din Vaslui (2022) obține locul I și trofeul festivalului, iar la Festivalul Concurs Internațional „A ruginit frunza din vii”, ediția a XV-a, de la Chișinău (2022), competiție desfășurată online, obține Diploma de Aur. În evoluția ei, Corala  „Doxologia”  are zeci, sute de evoluții la biserici din Eparhie și din afara ei, unde a dat răspunsurile la Sfânta Liturghie.

„Prețuim și apreciem la cel mai înalt nivel activitatea Coralei „Doxologia” în cei douăzeci de ani de activitate și îi binecuvântăm cu părintească binecuvântare pe toți membrii coralei care au fost de la început care au rămas și au constituit de douăzeci de ani, rămânând sufletul și inima catedralei, alături de părinții slujitori, de ctitori și întemeietori”, a remarcat Preasfințitul Părinte Episcop Iustin în cuvântul adresat coriștilor și dirijorilor.

Corala Doxologia abordează un repertoriu diversificat, compus din piese religioase polifonice și monodice, folclor românesc, colinde tradiționale românești și străine, dar și piese din repertoriul clasic universal. Scopul principal al coralei este axat pe dorința de a contribui la conservarea și promovarea valorilor religios-morale ale poporului român și de a transmite, prin cânt, dragostea față de Dumnezeu, țară, neam, limbă și tot ce este frumos și ziditor de suflet, scrie în pliantul și albumul dedicat acestui eveniment.

Andrei Fărcaș, redactor la revista „Graiul Bisericii Noastre”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.