Schimb de experienţă în Polonia, în domeniul cultural

0
24

Maramureșul a fost reprezentat la întâlnirea interregională din cadrul proiectului „Open Regio Culture”, din Polonia, de doi membri ai echipei de proiect din cadrul Serviciului Diasporă și Relații internaționale (din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş), precum și de un expert de la Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» și un expert de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Baia Mare.

Conferința de lansare a proiectului Open Regio Culture, destinat îmbunătățirii accesului persoanelor cu nevoi speciale la cultură, și prima întâlnire interregională a partenerilor de proiect s-au desfășurat în perioada 12-13 iunie 2024, la Cracovia, în Republica Polonă. 10 parteneri din 9 țări europene s-au reunit pentru a examina bunele practici ale regiunii Małopolska din Polonia.
Cu această ocazie, specialiştii polonezi au prezentat programul de cultură empatică din regiunea Małopolska, demarat în 2016, care este un proiect dedicat îmbunătățirii accesibilității a 23 de instituții culturale regionale. Programul oferă nu doar soluții practice, ci și inspiră politici culturale, sociale și educaționale, atât la nivel politic, cât și strategic.
Prima vizită de studiu a avut loc la Muzeul Armatei Autohtone din Cracovia. Din 2011, clădirea muzeului a devenit accesibilă – au fost adăugate rampe, un lift pentru persoane cu probleme locomotorii, precum și toalete adaptate. În cadrul programului „Ascultă istoria armatei de origine”, în clădire a fost construit un nou „traseu turistic”, inclusiv un ghid audio-vizual pentru persoanele cu deficienţe de vedere și au fost realizate mai multe obiecte tactile. Proiectul a inclus și instruirea personalului, inclusiv un curs de limbaj al semnelor în limba poloneză. În plus, muzeul este deschis o dată pe săptămână cu un program denumit „orele de tăcere”, destinat vizitatorilor cu autism.
O vizită de studiu a fost efectuată şi la „Cricoteka – Centrul de Documentare a Artei lui Tadeusz Kantor”, o instituție culturală hibridă care este dedicată păstrării, prezentării și îngrijirii unei colecții de obiecte de teatru, desene și documente despre piesele lui Tadeusz Kantor unde persoanele cu deficiențe de vedere pot accesa clădirea datorită aleilor interioare speciale care indică drumul, și o machetă a întregii clădiri. De asemenea, instituția oferă asistență pentru persoanele cu deficiențe de auz, deoarece un membru al personalului a învățat limbajul semnelor polonez. Proiectul Open Regio Culture continuă cu elaborarea bunelor practici din regiunile partenere, cartografierea diferitelor părți interesate regionale și pregătirea următoarei vizite de studiu în Ungaria, la sfârșitul anului 2024.
OpenRegioCulture se derulează în perioada 1 aprilie 2024 – 30 iunie 2028, bugetul total pentru cei 4 ani de implementare este de 2.190.316 euro, din care bugetul aferent Consiliului Județean Maramureș este de 204.470 euro, cu o finanțare nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională de 80%, 18% cofinanțare națională și 2% contribuția proprie a Consiliului Județean Maramureș.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.