Revine rujeola în Maramureș?!

0
28

Șapte cazuri de rujeolă au fost înregistrate în luna mai, în Maramureș.

Pe grupe de vârstă, au fost un băiat și două fetițe în vârstă de un an și un băiat în grupa de vârstă 5- 9 ani. Dar se pare că rujeola a afectat și mai multe persoane adulte. Este vorba despre două femei din grupa de vârstă cuprinsă între 25 – 34 de ani și o femeie din grupa de vârstă între 35-44 de ani.
Pojarul sau rujeola este din categoria așa-numitelor „boli ale copilăriei”, tocmai din cauză că, cel mai adesea, apare la vârste mai mici.
Altădată, infecția era frecventă, însă astăzi poate fi prevenită prin vaccinare. Cifrele arată că 9 din 10 persoane neimunizate care stau în apropierea persoanei infectate se vor infecta, la rândul lor.
Partea urâtă este că, la copiii mici, pojarul poate duce la deces.
Semne și simptome
Perioada de incubație (durata de la infecție la apariția primelor simp­tome) este de 7-14 zile. Rujeola debutează tipic cu simptome ca febră mare, tuse, rinoree, ochi roșii și secreții abundente.
La 2-3 zile de la debutul simp­tomelor, pot să apară în cavitatea bucală pete mici albe denumite pete Koplik.
La 3-5 zile de la debutul simp­tomelor se declanșează erupția cutanată. De obicei, erupția debutează cu pete roșii plate care apar pe față, pe linia părului, și se răspândesc în jos la nivelul gâtului, trunchiului, brațelor și picioarelor.
Virusul rujeolei este foarte contagios – trăiește în căile respiratorii superioare ale persoanei infectate. Se răspândește pe calea aerului, prin tuse și strănut și poate supraviețui până la două ore în spațiul în care persoana infectată a tușit sau a strănutat. O persoană se poate infecta dacă respiră aerul contaminat sau atinge suprafața infectată și ulterior își atinge ochii, nasul sau gura.
Rujeola poate fi severă în cazul tuturor categoriilor de vârstă. Totuși, copiii sub 5 ani și adulții peste 20 de ani sunt mai susceptibili să prezinte complicațiile bolii. Cele mai frecvente complicații sunt infecțiile la nivelul urechii și diareea.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.