Gara Baia Mare, vizată pentru o amplă reabilitare

0
650

Aflată într-o stare avansată de degradare, Gara Baia Mare a ajuns din nou în atenţia Ministerului Transporturilor. Un act normativ, aflat pe masa ministerului propune aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru modernizarea/reabilitarea a 47 de staţii de cale ferată din România, printre acestea figurând şi Staţia CF Baia Mare.
Aspectul dezastruos al Gării Baia Mare a fost criticat în repetate rânduri de cetăţenii urbei. De altfel, în luna februarie, comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat o amendă consistentă şi au închis gara din cauza condiţiilor improprii.
Lucrările propuse în cadrul investiţiei prezentate de Ministerul Transporturilor au ca scop principal „îmbunătăţirea condiţiilor de exploatare în staţii şi furnizarea de servicii de calitate pentru călători, prin aducerea staţiilor la parametrii de funcţionare care să respecte normele de exploatare româneşti, internaţionale şi europene în domeniul feroviar. Prin implementarea proiectului, stațiile de cale ferată și clădirile de călători vor fi în conformitate cu parametrii tehnici ceruți de standardele și legislația europeană/internațională în vigoare. De asemenea, implementarea proiectului va duce la atingerea obiectivelor stabilite în convențiile și acordurile internaționale referitoare la Rețelele de transport Trans-European (TEN-T) și Standardele tehnice de interoperabilitate (STI)”.
În cadrul lucrărilor de modernizare se va pune accent: pe spațiile destinate serviciilor pentru călători, pe zona comercială cât și pe asigurarea facilităților pentru persoanele cu mobilitate redusă, handicap vizual sau auditiv, asigurarea cu sisteme noi de ventilație/încălzire, înlocuirea instalațiilor electrice, sanitare, termice etc. De asemenea, ar urma să fie reabilitate pasajele, pasarelele şi accesul la peroanele intermediare, liniile din staţii, dar vor fi modernizate şi echipamentul de telecomunicații, inclusiv al celor de informare a publicului călător.
Mai exact, în Gara Baia Mare se doreşte o nouă compartimentare a spațiilor cu destinație comercială. Casele de bilete de la parter vor fi relocate la etajul 1. Se vor amenaja spații pentru personalul CFR: birouri, sală de ședințe, sală școală, spații tehnice. „Accesul la peroane se va realiza prin extinderea pasajului subteran care va fi prevăzut cu scări și lifturi, facilitându-se în acest fel accesul persoanelor cu mobilitate redusă prin intermediul lifturilor. Instalațiile de semnalizare existente aferente liniilor care se modernizează se înlocuiesc, inclusiv traseele de cabluri de alimentare necesare funcționării semnalizării”. Pentru Gara CFR Baia Mare, investiţia este estimată la 121,32 milioane de lei. Durata de execuţie a investiţiei: 20 de luni.
„Finanțarea obiectivului de investiții de utilitate publică de interes național se realizează din fonduri externe nerambursabile – Programul Transport 2021-2027, de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, din veniturile proprii ale Companiei Naţionale de Căi Ferate C.F.R. SA, precum și din alte surse legal constituite, în limita sumelor aprobate anual cu această destinaţie, conform programelor de investiţii publice aprobate potrivit legii”, se mai precizează în document.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.