Zici ca Europa, faci ca Putin

0
83

Înțelegem că se pregătește Summit de pace în Elveția. Nu ne punem foarte mari speranțe în el, deși i s-a deschis cale liberă lui Vlad Putin, poate merge, nu va fi arestat pentru crime de război. Nu va merge. Dar a trimis vorbă, cu infatuarea omului căruia nu i-a păsat, nu-i pasă și nu-i va păsa de sacrificiile la care și-a împins poporul. Zice că vrea așa: ce-a cucerit rămâne a lui, Ucraina să înceteze orice vis de NATO și să se demilitarizeze.
Europa a trimis vorbă invers, că orice discuție începe de la integritatea teritorială a Ucrainei dinainte de război. Drept pentru care se vor vedea, vor discuta, dar povestea războiului surd, la viteza întâia, va merge mai departe. Cu pierderi în continuare în oameni, tehnică, PIBuri, economie. Ambele părți sunt subțiate de oameni/ carne de tun, dar mai ales de oameni pregătiți. Rambo „exista” doar în filme, până și soldații buni mor, că așa e la război, au gloanțe și ceilalți. Problema e însă dincolo de moartea unor soldați. E vorba de depopularea unor țări. Dacă vă imaginați că doar din Ucraina au fugit oameni în lume, vă înșelați, cine a putut a șters Putina și de la Putin. Că știau ce urmează. La fel, bărbații au plecat la război, se întorc deloc sau se întorc (în)frânți, dezumanizați, puțin sau deloc bărbați. Rusia avea deja o scădere majoră a sporului natural, înainte de război, acum va fi o scădere a populației dezastruoasă. Repet, în ambele țări. Cei ce-au prins cheag în lume, fugarii, vor reveni sau nu, evident se tem de repercusiuni.
Cât despre economiile țărilor beligerante, și ele sunt și vor fi în mare suferință. Războiul consumă o mulțime de bani. Ucraina a primit „ajutoare” și „susținere” dinspre Occident, evident nu dezinteresat. Va avea de plătit vreme de decenii armele primite, nu avem niciun dubiu. Rusia a făcut exact la fel cu China, Coreea, Iran sau India. Ultima amintită și-a reașezat traseul ori și-a umplut toate rezervoarele posibile cu petrol și gaze naturale și a anunțat că reduce la jumătate importurile din Rusia. La fel va face la un moment dat China, mai ales că deja Europa amenință cu reacții neașteptate: se vorbește despre interzicerea comerțului online cu China, nu total, ci doar cât să-l încurce total și să-l facă nefuncțional. Adio, Temu, adio, Ali Express!
Și-atunci? Summitul va face ce? Până una alta, Ungaria a arătat pe față încă o dată cât e de „șulfă”: zice ca Europa și face ca Putin. Zice că nu se mai opune donațiilor și ajutorului spre Ucraina, dar nu participă. Avem o paralelă din lumea impudică, dar ne e rușine să vă amintim cine mai face așa, e de față dar nu participă.
Și dacă e să ne așteptăm la ceva de la Summitul ce vine, ar fi măcar ca Rusia să înceteze a mai bombarda malluri, blocuri, spitale, instalații energetice destinate populației. Ar fi făcut-o, poate, dacă ar fi făcut și Ucraina la fel, le-ar fi bombardat nu industria militară, ci infrastructura energetică. Dar țineți minte cât valorează cuvântul dat de slav… tezaurul nostru stă mărturie.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.