Schimb de experiență în Italia pentru „Integrarea Socioeconomică a Refugiaților și Migranților”

0
27

Reprezentanți ai Județului Maramureș au participat la a treia întâlnire transnațională de învățare a proiectului SIRM – „Integrarea Socioeconomică a Refugiaților și Migranților”, care s-a desfășurat la Brindisi/Bari, în Italia.
Evenimentul a avut în vedere un schimb de bune practici cu privire la programe de adaptare și asimilare și de contracarare a izolării sociale a migranților, inclusiv sprijin informațional, psihologic, lingvistic, cultural, educațional și social. Din partea Consiliului Județean Maramureș, la acest nou schimb de experiență pe tema migrației au participat doi membri ai echipei de proiect din cadrul Serviciului Diasporă și Relații internaționale, precum și un voluntar din partea organizației Crucea Roșie – Filiala Maramureș și un reprezentant al Inspectoratului General pentru Imigrări – Direcția Azil și Integrare – Centrul Regional de Proceduri și Cazare a Solicitanților de Azil Maramureș. Evenimentul a debutat cu o prezentare a gazdelor, care a oferit date interesante despre imigrația în Europa și regiunea mediteraneeană. Aceasta a fost urmată de introducerea a zece bune practici inovatoare din Italia, Irlanda, Slovacia, Polonia, România, Croația și Letonia, fiecare oferind abordări unice legate de problemele migrației și oportunități valoroase de învățare și transfer.
Evenimentul a inclus o vizită la Casa delle Culture din Bari care sprijină incluziunea socială a imigranților prin oferirea de cazare temporară pentru 38 de migranți bărbați, căi de incluziune în muncă, ateliere de formare pre-profesională și activități culturale pentru a stimula implicarea comunității. De asemenea, a fost prezentată Vila Artemisia. Inițial un bastion al mafiei, Villa Artemisia a fost transformată de către o organizație socială într-o comunitate terapeutică pentru tinerele cu copii. Acum găzduiește „Academia Artemisia”, un model inovator de turism rezidențial și social, care oferă un nou început pentru tinerii adulți, inclusiv foști minori străini neînsoțiți, și care oferă servicii de ospitalitate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.