Ziua Donatorului de Sânge • „Recompensă” pentru maramureșenii ce vor dona azi sânge

0
49

Astăzi, 14 iunie, este Ziua Internațională a Donatorilor de Sânge. Cu această ocazie, maramureșenii sunt așteptați la Centrul de Transfuzii Sanguine Maramureș să facă un gest de umanitate pentru semenii aflați în suferință. Cu această ocazie, oficialii Centrului de Transfuzii Sanguine îi vor recompensa pe donatori.
„Ca în fiecare an, acordăm un certificat în care îi felicităm pentru gestul lor și cu sprijinul sponsorilor, asigurăm ceva dulce și niște pachete”, a explicat Daniela Veber, managerul Centrului de Transfuzii Sanguine Maramureș.

Colectă mobilă la Sighetu Marmației și Fărcașa

Tot cu ocazia zilei dedicate donatorilor, centrul de transfuzii a organizat mai multe acțiuni. Una dintre ele s-a desfășurat în urmă cu două zile la Sighetu Marmației, unde au fost eligibili 51 de donatori, din cei 53 care s-au prezentat. „Deocamdată, am început să facem colectele mobile, ca să mai suplimentăm stocurile. La Sighet s-a organizat colecta miercuri, 12 iunie, iar săptămâna viitoare vom avea la Eaton, din Sârbi-Fărcașa. Sunt partenerii noștri cu care colaborăm de ani de zile”, a mai precizat Daniela Veber.
Managerul centrului a mai subliniat că, în această perioadă, numărul donatorilor de sânge e unul constant. În medie, lunar, vin cam 500 de donatori. O creștere a numărului maramureșenilor care au donat sânge a fost în ianuarie și înainte de sărbătorile de Paști.
„În ianuarie, odată cu creșterea valorii tichetelor de masă am avut aproximativ 900 de donatori într-o lună. A mai crescut puțin numărul lor înainte de Paști, iar acum am revenit la situația de dinainte”, a explicat Daniela Veber.
Donatorii de sânge primesc tichete de masă în valoare de 280 de lei, o zi liberă, reducere de 50% la transportul în comun. De asemenea, beneficiază gratuit și de evaluare medicală, un set de analize ce arată starea de sănătate, dar și de analize de biochimie, la solicitarea donatorului care poate afla și ce grupă de sânge are și dacă Rh-ul său este pozitiv sau negativ.
Situația remunerării donatorilor de sânge a devenit una incertă la nivel european. O directivă europeană va interzice orice fel de remunerare a persoanelor care donează. Conducerea Centrului de Transfuzii Sanguine Maramureș dă asigurări că, în România, nu sunt motive de îngrijorare. „Tichetele de masă postdonare nu sunt considerate remunerație. Este o alocație de hrană, nu este plata sângelui, cum se face la centrele private din alte țări”, a mai explicat Daniela Veber.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.