Doi profesori din Cavnic și-au dezvoltat competențele de predare prin metode non-formale, în Malta

0
1188

Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic a fost implicat recent într-o nouă activitate de mobilitate. De data aceasta, deplasarea a fost făcută la începutul lunii mai, în Malta, acolo unde două cadre didactice ale colegiului din Cavnic: prof.dr. Marin Borcut (matematică) și prof.dr. Andrei Dipșe (istorie) au participat la un curs de formare, „Spice up formal education – Non-formal education to improve learners’ motivation” (furnizor Edu2Grow)”.
Activitatea face parte din proiectul Education Boost with Erasmus+, un proiect de mobilitate finanțat de Comisia Europeană; derulat în cadrul Acreditării Erasmus pentru mobilități în domeniul Educației școlare deținute de Colegiul Economic „Pintea Viteazul”, Cavnic. Participarea cadrelor didactice la curs vizează atingerea obiectivului 3 din Planul Erasmus propus în cadrul acreditării, și anume: creșterea capacității de inovare didactică pentru 50% din cadrele didactice de la nivel gimnazial-liceal prin participarea la cursuri de formare pe metode non-formale (creative, incluzive), în 5 ani de implementare a acreditării. Cu această ocazie, cei doi profesori au derulat activități diverse: de la jocuri de teambuilding, de cunoaștere, jocuri pentru îmbunătățirea comunicării până la discuții despre tipuri de comunicare – asertivă, agresivă, pasivă, despre modalități de adaptare la vârsta grupului. De asemenea, în cadrul cursului s-a dialogat pe tema importanței comunicării non verbale la clasă. Profesorii au mai dobândit cunoștințe ce au vizat identificarea și exersarea de instrumente ce pot fi aplicate în munca în grup, despre diferențierea între tipurile de educație – formală, non-formală, informală și despre importanța creativită­ții în procesul de predare-învățare.
La finalul cursului, cei doi dascăli s-au putut lăuda cu noi competențe dezvoltate: de la competențe pedagogice – învățarea de metode non-formale care pot fi aplicate în diferite momente ale lecției până la competențe lingvistice, culturale și sociale.
„Nu credeam că metodele non-formale s-ar potrivi unei discipline mai rigide precum matematica, însă cursul la care am participat în Malta mi-a arătat că totul poate fi adaptat, cu condiția ca profesorul să fie deschis la nou, la inovație. Mă bucur că am fost unul din beneficiarii mobilităților Erasmus+ din primul an de implementare a acreditării pe domeniul Ed. școlară și sper ca ceilalți colegi de la CEPV să nu rateze astfel de oportunități importante pentru dezvoltarea profesională în anii ce urmează”, a declarat prof. dr. Marin Borcut.
La rândul său, prof. dr. Andrei Dipșe a punctat că „activitățile cursului au avut ca scop principal formarea competențelor de predare pentru profesori prin prisma metodelor non-formale. Aceste activități ne-au demonstrat faptul că metodele non-formale sunt o alternativă viabilă la predarea clasică, iar dintre aspectele discutate și perfecționate la acest curs aș dori să menționez: jocuri de rol (muncă în perechi pentru dezvoltarea competențelor de colaborare și încredere între participanți) și activități de trecere din starea formală la clasă în dispoziție pentru non-formal (jocuri care asigurau interactivitatea între participanți). Voi aplica la clasă metodele învățate, astfel încât gradul de atractivitate al disciplinei pe care o predau va crește.”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.