Ionel Bogdan și echipa sa, în dialog cu băimărenii: „Trebuie să punem Baia Mare pe drumul dezvoltării! Orașul stagnează de prea mulți ani și a pierdut oportunități uriașe, cel puțin 70 de milioane de euro din fonduri europene!”

4
188

Patrimoniul municipiului Baia Mare este în ruină. Începând cu clădirile istorice: Minerul, Casa Minoriților, Casa Iancu de Hunedoara și altele, până la infrastructura culturală: Casa de Cultură sau Cinema Dacia, dar și zonele de agrement care au rămas doar o tristă amintire, cum este ștrandul municipal. Infrastructura sportivă este și ea la pământ.

„Toate acestea sunt amprenta administrațiilor succesive, ineficiente, din ultimii 30 de ani. Mai adăugăm și lipsa dezvoltării economice și avem un rezultat dezastruos care oferă comunității un bagaj de lipsuri și nevoi. Vedem realitatea fiecare dintre noi, zi de zi. O trăim!”- Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.
Despre toate acestea Ionel Bogdan și echipa sa discută cu băimărenii în cartiere, fiind planificate 50 de întâlniri civice. La finalul săptămânii au fost în cartierul Vasile Alecsandri, Progresul, Valea Borcutului și zona Vrancei/Dealul Groșilor.

„Vreau să oferim soluții pentru tineri. Să rămână aici, acasă sau să se întoarcă în Baia Mare după finalizarea studiilor. Avem nevoie de parcuri industriale. La nivel de județ, dezvolt șapte parcuri (în Baia Sprie, Fărcașa, Șomcuta Mare, Târgu Lăpuș, Mireșu Mare, Bogdan Vodă și Giulești), dar avem nevoie și în Baia Mare. Construim un incubator de afaceri, unde vom oferi și granturi pentru tinerii care vor să se dezvolte aici, acasă. Îmi doresc să finanțăm tabere de robotică, pentru a încuraja domeniul IT” – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

Băimărenii sunt sătui de cârpeli, au nevoie de investiții serioase, lucrări de calitate și condiții mai bune de trai

„Mă bucur că băimărenii văd toate lucrurile bune care s-au întâmplat în ultimii patru ani la județ. Asta le oferă încrederea că putem schimba situația și în Baia Mare. În acest moment se desfășoară lucrări electorale, niște cârpeli. Băimărenii văd aceste lucruri și nu le agreează. Suntem pregătiți să pășim pe un nou drum, unul al respectului față de cetă­țeni, față de banul public, al bunăstării băimărenilor și al dezvoltării orașului nostru” – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/ candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

Soluția pentru comunitățile marginalizate: un cartier social construit din fonduri europene

Craica, la fel ca alte comunități marginalizate care au acaparat orașul, poate să dispară numai prin construirea unui cartier social unde să fie oferite condiții de locuire decente, acces la educație pentru copii, consiliere și ajutor pentru încadrarea pe piața forței de muncă a adulților. Nu pentru romi exclusiv, ci pentru toți cei care au nevoie.

„Dacă exista doar Craica la început, problema s-a extins în tot orașul. Avem comunități marginalizate la Cuprom, Pirită, Ferneziu, Valea Borcutului și zona Gării. De la câteva sute de persoane s-a ajuns la 7.000, în câțiva ani. Ați văzut ce a însemnat marea «mutare» de pe Craica: s-a mai creat o comunitate marginalizată la Cuprom! Dacă nu rezolvăm această problemă corect, cât mai repede, situația va scăpa total de sub control!
Putem construi din fonduri europene un cartier social, fără să afecteze bugetul local, unde toate entitățile din zona socială, administrația publică și organizații neguvernamentale să pună umărul pentru a oferi toate serviciile pentru a integra persoanele care astăzi populează aceste zone marginalizate. Mai ales copiii. Educația este singura șansă de a-i pune pe drumul bun!” – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/ candidat la func­ția de primar al municipiului Baia Mare.
Promisiuni. Asta au primit cetățenii din cartierul Vasile Alecsandri dintotdeauna. Dacă la nivel de infrastructură rutieră s-au mai mișcat lucrurile, fiind reabilitate străzi principale, între blocuri e dezastru. Ici-colo s-au mai făcut cârpeli, dar insuficient, per ansamblu se vede lipsa unei abordări corecte și coerente a infrastructurii edilitare.
Spațiile verzi sunt neîntreținute. Peste tot ar putea să fie amenajate mici zone de recreere cu loc de joacă, bănci, oaze de verde și de relaxare. Lipsesc locurile de parcare, siguranța și ordinea publică. Lipsesc echipajele mixte care să patruleze și să descurajeze infracționalitatea care e la cote ridicate și în acest cartier.

Baia Mare are nevoie de o administrație publică aplicată spre dezvoltarea orașului, dar și spre soluționarea nevoilor punctuale ale cetățenilor

„Pe Valea Borcutului, la fel ca în alte cartiere poziționate la marginea orașului, în 2024 există încă probleme specifice secolului trecut. Sunt străzi care nu au asfalt de la un punct încolo, cum este spre exemplu continuarea de la Miron Costin. Iluminatul public nu acoperă întreg cartierul. Este nevoie de o intervenție complexă aici, prin care să asfaltăm până la ultima casă, toți să aibă acces la utilități și iluminat public.
Traficul este o problemă majoră, pe lângă infrastructura rutieră. Nu sunt trotuare peste tot, se circulă cu viteză, iar pistele pentru bicicliști sunt doar un vis. Transportul în comun lasă de dorit în tot orașul, implicit în Valea Borcutului” – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.
„În Baia Mare transportul în comun s-a tratat fix ca alte probleme: prin peticire. Per ansamblu, transportul în comun e similar cu ce a fost acum 20 de ani. Degeaba sunt câteva autobuze noi, dacă sistemul e același, ineficient, care nu acoperă nevoile din cartiere. Parcul auto al societății Urbis este depășit, ineficient și costisitor.
Transportul școlar și transportul în comun au nevoie de o soluție integrată cu Zona Metropolitană, de mijloace moderne, cu toate condițiile, dar și un program complex și coerent, care să acopere nevoile tuturor băimărenilor, nu doar a anumitor zone. La Consiliul Județean Maramureș am achiziționat 52 de microbuze electrice școlare pentru elevii din mediul rural, care vor intra din toamnă în folosință.
Trebuie să refacem din temelii tot ceea ce înseamnă transport public în comun. Să avem un sistem modern, care să acopere întreg orașul, cu toate cartierele, dar și întreaga Zonă Metropolitană. Nu mai putem gândi administrația locală la nivel de oraș, ci trebuie să avem o abordare metropolitană, pentru că vrem să ne dezvoltăm după modelul marilor municipii din România!” – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

Baia Mare suferă din cauza haosului urbanistic

„Valea Borcutului are nevoie de sistematizare. De un Plan Urbanistic Zonal în zona Livada – Aedilis, dar și în zona Dura. Ne convine sau nu, în Baia Mare e un haos urbanistic! Trebuie să lucrăm pe un Plan Urbanistic General, în timp util, deoarece este o problemă majoră de organizare, care va avea un impact major în viitor, depinde de noi dacă va fi unul pozitiv sau negativ.
Nu sunt de acord cu blocuri construite între case, la fel cum majoritatea băimărenilor nu sunt de acord. Trebuie să ne asigurăm că și consilierii locali aud vocea cetățenilor și înțeleg doleanțele lor. O locatară a strâns 700 de semnături contra construirii blocurilor între case! Oamenii de aici se implică, au spirit civic, din păcate, nimeni din administrație nu îi aude! Îmi asum public că voi schimba această abordare după 9 iunie!” – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/ candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

Ionel Bogdan se implică activ pentru rezolvarea urgențelor din cartiere

„Cer Prefecturii Maramureș reunirea de urgență a Comitetului pentru Situații de Urgență pentru a interveni cât mai repede la podețul de pe strada Sebeșului care se surpă! Desigur, această situație nu reprezintă o prioritate pentru interimarul de la Primărie, care peticește în alte zone unde are vad electoral mai consistent. Administrația publică locală are zero credibilitate în fața cetățenilor, implicit a antreprenorilor din Baia Mare. Oamenii plătesc taxe și impozite usturătoare, fiind recompensați cu… diplome, tot pe banii lor, în timp ce nu au acces la diverse utilități și condiții decente în cartiere!” – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/ candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.
Agenda executivului Primăriei nu este aceeași cu a băimărenilor. Vedem asta în toate aspectele importante pentru comunitatea noastră, de la infrastructura rutieră, patrimoniu istoric, utilități și condiții demne pentru cetățenii unui municipiu reședință de județ, transport în comun și multe altele.
„Avem la nivelul Consiliului Județean Maramureș proiectul care prevede modernizarea și reabilitarea străzii Europa și Dumbravei, pe Varianta de ocolire, cu care suntem în etapa de obținere a acordului de mediu. Pe Dumbravei vom avea o bandă pentru fiecare sens, trotuare și pistă pentru bicicliști, așa cum ar fi firesc să avem în tot orașul!” – Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.

Organizațiile Civice de Cartier trebuie să existe și în practică, nu doar în teorie

„Trebuie să avem un inspector al Primăriei de­semnat pe fiecare cartier pentru a identifica problemele și soluțiile instant. Toate inițiativele care vizează un cartier trebuie dezbătute și agreate prima dată cu băimărenii care locuiesc acolo!”- Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș/ candidat la funcția de primar al municipiului Baia Mare.
Biroul de presă al PNL Maramureș

4 COMENTARII

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.