Larisa Szekely, adolescenta devenită creatoare de jucării croșetate

0
109

La cei 17 ani ai săi, Larisa Szekely confecționează cu multă dibăcie jucării unice pentru copii. Sunt jucării croșetate care mai de care mai drăgălașe: de la ursuleți, iepurași până la diverse legume, fluturași sau pitici.

Adolescenta care este elevă în clasa a XI-a la Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare, e atât de fascinată de croșetat încât nu se desparte de ac și ață nici măcar la școală. Obișnuiește să își pună în valoare această pasiune inclusiv în timpul pauzelor dintre cursuri, ceea ce a stârnit admirația colegilor. Larisa este convinsă că aceste jucării create cu multă dragoste pot fi o alternativă la jocurile pe calculator. De altfel, Larisa a descoperit că are abilități și de antreprenor, așa că, a transformat pasiunea pentru croșetat într-o mică afacere, cei interesați având posibilitatea să comande și să cumpere jucării croșetate de Larisa Szekely. Nu e însă singurul talent al Larisei. Tânăra este la fel de pricepută în a prepara prăjituri sau în a realiza ornamente pentru torturi sau figurine din marțipan.

Primii pași în meșteșugul croșetatului

R: Cum a început această pasiune pentru jucăriile croșetate?
L.S.: Pasiunea pentru jucăriile croșetate a început după ce am văzut pe internet diverse modele de animăluțe lucrate manual și m-am gândit să încerc și eu să confecționez asemenea jucării. După ce am învățat noțiunile elementare ale croșetatului și am reușit să fac ursuleți, iepurași și multe altele, nu m-am mai putut despărți de acul de croșetat. Meșteșugul croșetatului l-am deprins de pe internet. Am vizionat tutoriale și cu timpul am reușit să croșetez jucăriile imaginației mele. Practic, croșetez constant din 2020.
R: Știu că e foarte mare această pasiune, încât cu greu te desprinzi de acele de croșetat și la școală.
L.S.: De regulă, îmi duc cel puțin un ac de croșetat și un mic ghem de ață aproape oriunde merg, în cazul în care am timp liber să fac ceva productiv, inclusiv în pauzele de la școală. La școală am mai puțin timp să lucrez, însă acul stă în ghiozdan, în caz de orice eventualitate. Colegii și profesorii care au aflat de pasiunea mea mă admiră și îmi laudă jucăriile.
R: De unde te inspiri pentru modelele de jucării?
L.S.: Pentru modelele de jucării mă inspir de regulă de pe internet. De-a lungul timpului, am creat o mulțime de modele de jucării: ursuleți, oițe, iepurași, floricele, Moș Crăciun, oameni de zăpadă, fluturași, căței, dovleci, diverse legume și fructe, pisicuțe, lame, caracatițe, broscuțe, pitici și multe altele.
R: Modelele sunt alese de tine sau recurgi la anumite modele și la cererea “clienților”?
L.S.: Modelele sunt de regulă alese de mine, însă recurg și la cererea clienților. Printre cererile de jucării pentru copii mi s-au mai solicitat să fac și diferite inimioare, floricele, buburuze, meduze ori steluțe mici croșetate pentru a putea fi folosite agățate la chei, sub formă de brelocuri.
R: Care a fost cea mai complicată jucărie de croșetat?
L.S.: A fost o păpușă care a avut nevoie de foarte multe detalii migăloase.
R: Care este jucăria ta de suflet?
L.S.: Este primul obiect pe care am reușit să îl confecționez, un fel de iepuraș să spun așa, de care îmi aduc aminte și acum, cu mare drag, cu cât interes l-am croșetat, cusându-i doi nasturi în locul ochișorilor. Îmi amintește de cât de mult am reușit să evoluez în tehnica croșetatului.

Obiectele croșetate prind teren în rândul iubitorilor de jucării

R: Ce jucării preferă cei din jur?
L.S.: În special ursuleții și iepurașii.
R: Unde ajung de regulă jucăriile tale? Le comercializezi sau le faci cadou celor dragi?
L.S.: Jucăriile le și comercializez, dar îmi face o mare plăcere să le și dăruiesc aducând bucurie celor cărora le ofer. După părerea mea, jucăriile croșetate manual au succes și aduc multă încântare.
R: Crezi că aceste jucării sunt o alternativă la jocurile pe calculator, pe telefon?
L.S.: Da, cred că sunt o alternativă pentru a nu mai petrece atât de mult timp pe calculator ori telefon, însă e nevoie de pasiune, de atracție pentru a practica croșetatul.
R: Cum i-ai convinge pe părinți să aleagă o jucărie croșetată de tine?
L.S.: Jucăriile sunt făcute cu dragoste, dintr-un fir moale „baby softy”, cu umplutură hipoalergenică, iar ochișorii animăluțelor sunt comandați speciali, strânși foarte bine ca să nu poată fi scoși de copii pentru siguranță. Sunt foarte potriviți pentru cei mici din cauza pufoșeniei și drăgălășeniei lor.
R: Ți-ai propus să îți extinzi această pasiune, să o transformi chiar într-o mică afacere?
L.S.: Da, cu ajutorul paginii de facebook „Larisa – jucării croșetate” încerc să transform pasiunea aceasta într-o mică afacere.
R: Ce alte pasiuni ai?
L.S.: Majoritatea pasiunilor mele sunt pe bază de răbdare și migăleală. Îmi place să fac și diverse figurine din pastă de marțipan, ornamente pentru torturi, de asemenea ador să gătesc prăjituri, diferite feluri de mâncare, să fac puzzle și tot ceea ce se leagă de lucru manual.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.